Batajnica puna pacijenata, kovid se opet širi, dr Adžić Vukičević: "Neuporedivo je"

Kraj ovog meseca je dočekala ozbiljna epidemiološka situacija, kovid brojke su veće iz dana u dan, a kakve su kliničke slike sada?

Zdravlje

Izvor: Blic

Četvrtak, 28.07.2022.

15:20

Batajnica puna pacijenata, kovid se opet širi, dr Adžić Vukičević:
Foto:EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kovid pozitivni pacijenti koji razviju težu kliničku sliku upućuju se u Vojnu bolnicu na Karaburmi i u Bolnicu u Batajnici. Porast broja pozitivnih slučajeva, međutim, nije značajno uticao na porast broja pacijenata na bolničkom lečenju.

Niz eksperimenata potvrdio najgore, virus ulazi i u mozak

Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da je zauzeta četvrtina bolničkih postelja – imaju 203 pacijenta u sedam jedinica poluintenzivne nege i jednoj jedinici intenzivne nege.

To je sedam puta više pacijenata u odnosu na 28. jun – tada je u ovoj bolnici bilo 29 bolesnika, a jedan je bio intubiran.

Juče su, kaže, imali 45 prijema, što je neuobičajeno u odnosu na prethodne dane, kada ih je bilo 20 do 30. Dolaze uglavnom stariji pacijenti, u sedmoj, osmoj i devetoj deceniji, koji imaju pridružene bolesti.

"Imamo jednog mlađeg od 50 godina, sa akutnim srčanim popuštanjem. Takvu kliničku sliku nisam dugo, dugo videla. Ovaj mladi čovek se razboleo iz punog zdravlja", ističe doktorka.

Upala pluća koja se sada javlja razlikuje se u odnosu na druge sojeve – blaža je i ne zahteva kiseoničku potporu.

"Ne može da se poredi sa onim od pre šest, osam ili 12 meseci. Uglavnom, virus zahvata gornje delove respiratornog sistema, a mali broj bolesnika daje klasičnu sliku upale pluća", ističe dr Adžić Vukičević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: