Nacrt zakona o legalizaciji kanabisa do kraja godine

Nemačka koaliciona vlada napreduje u planiranoj legalizaciji kanabisa, a ministar zdravlja Karl Lauterbah je rekao da bi nacrt zakona trebalo da bude spreman do kraja godine.

Zdravlje

Izvor: DPA

Četvrtak, 30.06.2022.

18:13

Nacrt zakona o legalizaciji kanabisa do kraja godine
Foto: Profimedia

Govoreći tokom niza stručnih konsultacija u Berlinu u četvrtak, Lauterbah je rekao da je legalizacija kanabisa "za mnoge dugo očekivani korak", ali da još treba da se razjasni nekoliko pitanja, uključujući zaštitu maloletnika, ali i aspekte koji se tiču krivičnog zakonika, kao i poreski i zakon o drumskom saobraćaju.

Nemačka trostranačka vladajuća koalicija između Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) se obavezala na "kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima za potrebe konzumiranja u licenciranim prodavnicama" u svom koalicionom sporazumu, pri čemu je Lauterbah jasno stavio do znanja da je revidirao svoj prvobitni stav protiv legalizacije kanabisa.

Lauterbah je rekao da nije namera vlade da promoviše ekspanziju potrošnje kanabisa.

"Uvek se mora uzeti u obzir da je kanabis – čak i kada se redovno koristi za zadovoljstvo – povezan sa zdravstvenim rizicima", rekao je on. Stoga bi zabrinutost za zdravlje, posebno u vezi sa maloletnicima, bila centralni stub u procesu, rekao je on.

Međutim, rizici sadašnjih ograničenja bili su veći od onih od legalizacije, rekao je Lauterbach: "Umereno korišćenje kanabisa, dobro obezbeđeno, visokog kvaliteta i bez sticanja krivičnih dela je nešto što treba prihvatiti i deo je modernog društva."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: