Nacrt zakona o legalizaciji kanabisa do kraja godine

Nemačka koaliciona vlada napreduje u planiranoj legalizaciji kanabisa, a ministar zdravlja Karl Lauterbah je rekao da bi nacrt zakona trebalo da bude spreman do kraja godine.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Govoreći tokom niza stručnih konsultacija u Berlinu u četvrtak, Lauterbah je rekao da je legalizacija kanabisa "za mnoge dugo očekivani korak", ali da još treba da se razjasni nekoliko pitanja, uključujući zaštitu maloletnika, ali i aspekte koji se tiču krivičnog zakonika, kao i poreski i zakon o drumskom saobraćaju.

Nemačka trostranačka vladajuća koalicija između Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) se obavezala na "kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima za potrebe konzumiranja u licenciranim prodavnicama" u svom koalicionom sporazumu, pri čemu je Lauterbah jasno stavio do znanja da je revidirao svoj prvobitni stav protiv legalizacije kanabisa.

Lauterbah je rekao da nije namera vlade da promoviše ekspanziju potrošnje kanabisa.

"Uvek se mora uzeti u obzir da je kanabis – čak i kada se redovno koristi za zadovoljstvo – povezan sa zdravstvenim rizicima", rekao je on. Stoga bi zabrinutost za zdravlje, posebno u vezi sa maloletnicima, bila centralni stub u procesu, rekao je on.

Međutim, rizici sadašnjih ograničenja bili su veći od onih od legalizacije, rekao je Lauterbach: "Umereno korišćenje kanabisa, dobro obezbeđeno, visokog kvaliteta i bez sticanja krivičnih dela je nešto što treba prihvatiti i deo je modernog društva."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu