Realna statistika; Samo 4,4 odsto Srba je fizički aktivno, zašto treba da krenete već danas?

Više od dve trećine odraslog, a naročito urbanog stanovništva u Srbiji je fizički neaktivno, gojazno i u riziku od dobijanja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, pokazuju podaci poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

10:25

Realna statistika; Samo 4,4 odsto Srba je fizički aktivno, zašto treba da krenete već danas?
Foto: EAP/AMEL PAIN

Prema istim tim podacima, samo 4,4 odsto stanovnika Srbije bavi se nekom fizičkom aktivnošću koja utiče na poboljšanje zdravlja, a koja nije vezana za radne aktivnosti.

Već 20 godina, Svetska zdravstvena organizacija obeležava 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti sa ciljem podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja. Današnji dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja. Upravo iz tog razloga oboleli od dijabetesa, gojazne osobe i svi ostali okupljeni oko projekta "Otvori plavi krug" pozivaju građane da im se danas od 17 časova pridruže u šetnji koja počinje kod Hotela Jugoslavije, da podstaknu prevenciju dijabetesa i gojaznosti kroz fizičku aktivnost i zajednički smanje poraznu statistiku obolevanja od dijabetesa.

Pored toga, upravo danas na Međunarodni dan fizičke aktivnosti počinje četvrti ciklus Otvori plavi krug besplatne škole nordijskog hodanja, koja traje dva meseca i kroz koju je do sada prošlo oko 100 sugrađana.

"Šetnje i fizička aktivnost čuvaju naše zdravlje, pogotovu ako se to radi svakodnevno. Ne samo da je organizam otporniji na bolest, nego nas vreme provedeno u prirodi čini srećnijima i relaksiranijim. Takođe i količina kalorija koja se potroši tokom šetnje nije zanemarljiva, kao ni činjenica da kratka šetnja ubrzava metabolizam, ali postoji i niz drugih razloga koji govore u prilog redovnoj šetnji, osim boljeg fizičkog izgleda. Mnoge studije su pokazale kako redovna fizička aktivnost može dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i mnogih drugih hroničnih bolesti i zato pozivam sve naše sugrađane da danas od 17 časova dođu u park Ušće da se družimo, razmenimo savete sa našim medicinskim sestrama i uz nadzor profesionalnih trenera, provedemo prijatno popodne u šetnji i fizičkoj aktivnosti", napominje Ninoslav Majačić, potpredsednik Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip 2 "Krug dvojke Srbije".

Projekat "Otvori plavi krug" već godinu dana organizuje šetnje jednom nedeljno i okuplja učesnike sa ciljem da se druže, edukuju, nauče nešto novo i razmene iskustva u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti. Sve šetnje se obavljaju pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz Beogradskog trkačkog kluba (BRC), koji se trude da šetnje dodatno postanu i neka vrsta treninga prilagođenog učesnicima. Šetnje se organizuju u grupama na više "zelenih lokacija" i to Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Bajfordova (Banjička) šuma.

Fizička aktivnost je jedan od najvažnijih oslonaca za prevenciju zdravlja, a naročito za suzbijanje dijabetesa i gojaznosti, odnosno njihovu prevenciju. Za osobe sa dijabetesom i sve nas koji smo posvećeni ovoj bolesti, odlična je vest zaokruživanje modernih inovativnih terapija za lečenje, ali ne smemo zanemariti fizičku aktivnost. Ona je neizostavni deo pravilnog života sa dijabetesom. Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti potrebno je između dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno i zato je šetnja idealna. Organizovane šetnje koje se sprovode u okviru projekta "Otvori plavi krug" su odlična prilika da se ljudi okupe i šetaju pod stručnim nadzorom i zato apelujem na naše sugrađane da skinu aplikaciju „Otvori plavi krug“, da nam se pridruže, šetaju, nauče nešto novo i učine dobru stvar za svoje zdravlje – ističe dr Jelena Stanarčić Gajović, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Za potrebe projekta, pokrenuta je i aplikacija "Otvori plavi krug". Putem aplikacije "Otvori plavi krug" korisnici mogu da saznaju mnoge korisne informacije o zdravlju, dijabetesu i prevenciji šećerne bolesti, aktivnostima, terminima i lokacijama za organizovane edukativno-zdravstvene šetnje, kada su termini besplatne nordijske škole hodanja i mnoge druge zanimljive informacije. Takođe, svi koji skinu aplikaciju „Otvori plavi krug“ i šetaju, bilo individualno ili grupno kroz organizovane šetnje, putem pređenih koraka, sakupljaju sredstva koja se zatim doniraju za uređenje pešačkih staza u Beogradu. Do sada su, uz pomoć aplikacije, „šetači“ prešli više od 120 miliona koraka i time donirali gotovo pet miliona dinara, uz pomoć kojih su renovirane pešačke staze u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi, kao i pešačko rekreativna staza na Adi Ciganliji.

Projekat "Otvori plavi krug" realizuje se kroz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 "Krug dvojke Srbije", Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda "Plavi krug", Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji i kompanije Novo Nordisk. Projekat ima za cilj da okuplja obolele od dijabetesa, osobe u riziku od oboljevanja, gojazne osobe, ali i sve one koji su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju.

Okosnicu projekta čine organizovane šetnje koje vode medicinske sestre i profesionalni treneri, kao i besplatna škola nordijskog hodanja, a nedavno je proširen i na planinarske šetnje od kojih su prve realizovane u Čačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: