Odobren poseban tretman protiv kovida – nije za one koji imaju virus ili su bili izloženi njemu

Poseban Astrazenekin tretman antitela protiv koronavirusa, odobren je od britanske agencije za lekove. Namenjen je odraslima koji su imali slab imunološki odgovor na vakcinu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2022.

09:46

Odobren poseban tretman protiv kovida – nije za one koji imaju virus ili su bili izloženi njemu
Foto:EPA/Sashenka Gutierrez

Britanski regulator za lekove odobrio je Astrazenekin (AZN.L) tretman za kovid 19 zasnovan na antitelima za odrasle sa slabim imunološkim odgovorom, što je predstavljalo veliki korak u borbi protiv pandemije jer broj infekcija raste širom sveta usred širenja omikron varijante.

Odluku o odobrenju za lečenje podržalo je vladino nezavisno naučno savetodavno telo nakon pregleda dokaza, saopštila je u četvrtak Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

Brojevi koji pokazuju globalni porast slučajeva kovida 19 mogli bi da najavljuju mnogo veći problem, saopštila je ove nedelje Svetska zdravstvena organizacija, upozoravajući nacije da ostanu na oprezu jer neke zemlje takođe prijavljuju pad u stopama testiranja.

Utvrđeno je da koktel antitela anglo-švedskog proizvođača lekova Astrazeneka, pod oznakom "Evusheld", smanjuje rizik od razvoja simptomatskog kovida 19 za 77 odsto u ispitivanjima, uz zaštitu koja traje najmanje šest meseci nakon jedne doze, saopštila je MHRA, a prenosi Rojters.

U Sjedinjenim Državama je tretman već odobren da spreči infekcije izazvane koronavirusom kod osoba sa slabim imunološkim sistemom ili istorijom teških neželjenih efekata vakcina protiv koronavirusa.

Britanija je sada dala slično odobrenje, a MHRA je rekla da tretman, koji se daje kao intramuskularna injekcija, ne treba davati ljudima zaraženim virusom SARS-CoV-2 koji izaziva kovid 19 ili koji su nedavno bili izloženi nekome sa virusom.

Međutim, regulator je upozorio da nije bilo dovoljno podataka da bi se u potpunosti procenila efikasnost "Evushelda" u odnosu na omikron varijantu ili koliko dugo će raditi protiv varijante.

Astrazeneka je u decembru saopštila da je laboratorijska studija otkrila da je koktel antitela zadržao neutrališuću aktivnost protiv omikrona, izveštavajući o prvim takvim podacima za lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: