Da li je nazalni bris dovoljan kod brzih antigenskih testova?

Korisnicima brzih antigenskih testova za otkrivanje kovida 19 trebalo bi uzeti bris iz nosa, odnosno nazalni bris, u skladu sa uputstvima proizvođača, ali ne nužno i bris grla ili bris usne šupljine, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

08:03

Da li je nazalni bris dovoljan kod brzih antigenskih testova?
Foto: Shutterstock/Cryptographer

S obzirom na to da je omikron trenutno odgovoran za gotovo sve slučajeve zaraze koronavirusom u San Francisku, tamošnji istraživači su početkom januara obavili PCR testiranje i paralelno brzi antigenski test kompanije "Abbott" na 731 osobi koja je zatražila testiranje na kovid 19.

Samo u nazalnom brisu "otkriveno je najviše virusa u 95 odsto testiranih", rekla je dr Diane Havlir sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

Kod 115 dobrovoljaca sa pozitivnim PCR testom, članovi njenog tima uporedili su te rezultate sa rezultatima brzog antigenskog testa kompanije "Abbott", koristeći uzorke brisa iz nosa i grla koje su obavili za to obučeni stručnjaci.

Imate simptome koronavirusa, a rezultat testa je negativan – šta da radite? VIDEO

U uzorcima briseva grla otkrili su skoro 40 odsto manje pozitivnih nalaza testa na kovid nego u brisevima iz nosa. Svoja opažanja objavili su na "medRxiv" i ona još nisu prošla stručnu recenziju.

Odvojeno istraživanje sprovedeno u Španiji, čiji su rezultati takođe objavljeni na "medRxiv", pokazalo je da je bris uzet iz usne šupljine daleko manje pouzdan od brisa uzetog iz nosa kada je u pitanju otkrivanje ovog vrlo zaraznog soja.

Zašto kovid testovi "lažu"?

Nedavne su studije upućivale na to da omikron može ranije da se otkrije iz brisa grla nego iz nosa, zbog čega su neki stručnjaci savetovali da se obave oba brisa.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da se testovi koriste prema uputstvima.

"Naša saznanja idu u prilog korišćenju Abbott testova za nazalni bris prema uputstvu na pakovanju", rekla je Havlir, i dodala da se ponovni brzi antigentski test preporučuje se za one koji su negativni na brzom Abbott testu i osobama koje imaju simptome ili su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: