Vakcine protiv kovida i pneumonije mogu zajedno, najbolje rezultate dao buster jednog prozvođača

Kompanija Fajzer saopštila je danas da se buster doza njene vakcine protiv korona virusa može primeniti zajedno sa vakcinom protiv pneumonije, kao i da proizvodi jake imune odgovore kod ljudi starijih od 65 godina.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.01.2022.

14:35

Vakcine protiv kovida i pneumonije mogu zajedno, najbolje rezultate dao buster jednog prozvođača
Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Fajzer je započeo istraživanje u maju prošle godine u kojoj je testirao kombinaciju vakcine protiv pneumokokne bolesti (pneumonije) "prevnar 20", sa trećom dozom svoje vakcine protiv korona virusa na 570 učesnika, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, cilj studije je bio da se ispita bezbednost kombinacije i imuni odgovor nakon dodavanja vakcine protiv pneumonije postojećoj vakcini protiv kovida-19.

Kompanija je saopštila da su odgovori koje su izazvali "prevnar 20" i buster doza vakcine protiv korona virusa bili slični kada su se davali zajedno ili sa placebo efektom.

Vakcinu "prevnar 20" je u junu prošle godine odobrila američka Uprava za hranu i lekove kao pomoć u zaštiti odraslih od većine invazivnih pneumokoknih bolesti i pneumonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: