Uskoro stiže nova francuska vakcina – nadmašila po jačini

Vakcina protiv koronavirusa "valneva", za koju je Velika Britanija otkazala narudžbinu doze od 100 miliona za prošli mesec, dobro deluje na pripremu imunološkog sistema za borbu protiv koronavirusa, pokazuju rezultati treće faze ispitivanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

09:35

Uskoro stiže nova francuska vakcina – nadmašila po jačini
Foto: Shutterstock/Seven land

Rezultati krvi dobrovoljaca koji su primili vakcinu imali su visok nivo neutralizirajućih antitela protiv pandemijskog virusa, a u ovoj metodi je nadmašila vakcinu Astrazeneke.

Valneva traži regulatorno odobrenje za svoj ubod, proizveden u Škotskoj.

Dr Milovanović: Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona

To je inaktivirana cela virusna vakcina, što znači da sadrži mrtvu verziju koronavirusa, koja ne može izazove bolest. Na isti način se prave vakcine protiv gripa i poliomijelitisa (dečje paralize).

Francuska farmaceutska kompanija Valneva rekla je da vakcina ima "stopu serokonverzije neutralizirajućih antitela iznad 95 odsto" i da nije bilo ozbiljnih slučajeva kovida koji su viđeni u ispitivanju uprkos varijantama, poput delte, koje su u opticaju.

Vodeći istraživač, profesor Adam Fin sa Univerziteta u Bristolu, rekao je da su rezultati, podeljeni u saopštenju za štampu, "impresivni i izuzetno ohrabrujući", prenosi BBC.

"Ovi rezultati ukazuju na to da je ovaj kandidat za vakcinu na dobrom putu da odigra važnu ulogu u prevazilaženju pandemije", rekao je on.

Da li će FDA dozvoliti mešanje vakcina? Valneva se nada da će u početku odobriti dozu za osobe između 18 i 55 godina, na osnovu starosne grupe ljudi u ispitivanju.

EMA procenjuje upotrebu fajzera za uzrast od pet do 11 godina

Kompanija je saopštila da je započela proces odobravanja vakcine sa britanskim zdravstvenim regulatorom i sprema se da podnese zahtev Evropskoj agenciji za lekove.

Valneva je rekla da je britanska vlada poslala obaveštenje firmi zbog navoda o kršenju sporazuma. Proizvođač vakcine oštro je porekao bilo kakvo kršenje.

Profesorka Peni Vard, stručnjak za farmakologiju na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je: "Kao što znamo, britanska vlada je u sporu sa Valnevom, jer je otkazana narudžbina od 100 miliona doza, koju je Radna grupa za vakcine postavila u septembru 2020".

"Korona je ruski rulet" – zašto je ipak potrebna treća doza fajzera?

Britanija bi mogla zažaliti zbog svoje odluke da otkaže 100 miliona doza sada obećavajuće vakcine protiv kovida 19, prenosi Rojters.

Francuska biotehnološka kompanija Valneva saopštila je u ponedeljak da je njena vakcina, koja cilja na virus na više načina, pokazala napredak u kasnoj fazi ispitivanja i imala manje nuspojava nego što je imala vakcina koju je Univerzitet u Oksfordu razvio sa Astrazenekom.

Valnevine akcije skočile su za trećinu, poništivši veliki deo štete koju je naneo premijer Boris Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: