Ko koči poverenje mladih u vakcinaciju? VIDEO

Posle tribine koja je imala za cilj da u domu učenika srednjih škola "Milutin Milanković" u Beogradu informiše mlade o značaju vakcinacije, potvrđeno je da mnogi i dalje nisu promenili mišljenje, ali direktor doma za srednjoškolce Nenad Milenović ističe da je ovo ipak samo jedan korak ka povećajnu procenta imunizacije kod mladih.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Subota, 16.10.2021.

11:30

Ko koči poverenje mladih u vakcinaciju? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

U Domu učenika srednjih škola "Milutin Milanković" u Beogradu po prvi put u Srbiji je organizovana tribina na kojoj su srednjoškolci mogli da pitaju lekare i članove Kriznog štaba sve što ih zanima o vakcinama i koronavirusu. U tom domu gotovo niko od učnika nije vakcinisan.

Posle tribine ni jedan od prisutnih učenika nije promenio mišljenje.

Direktor doma za srednjoškolce Nenad Milenović, ističe da je jedan od motiva za pokretanje tribine želja za edukacijom mladih i motivaciji ka imunizaciji protiv koronavirusa.

"Ta ideja sa tribinom je izutzetno bitna i to je samo prvi korak ka povećanju broja vakcinisanih, vrlo mali broj mladih koji su imunizovani govori da treba da se uloži napor u tome da se procenat poveća", rekao je on za TV Prva.

Izvori informacija su po Milenoviću glavni problem, kao i da su pogrešno prenete činjenice na omladinu uticale da formira svoj stav.

"Nije problem imati stav, imati mišljenje, tribina je bila neophodna upravo da bi mi odgovorili na nedoumice mladih, često su izvor tih nedoumica kontradiktorne informacije, koje čuju sa više strana, medija, društvenih mreža ili poznanika, te se onda dolazi do stava da se mladi ipak neće vakcinisati", rekao je Milenović.

Bilo je nezgodnih pitanja, a odgovore su davali članovi kriznog štaba, dr Predgarg Kon, dr Srđa Janković i prof. dr Zoran Radojčić.

Učenik iz doma "Milutin Milanković" u Beogradu, Andrej Banišević rekao je da je tribina dodatno informisala učenike, ali da je stav oko vakcinacije većinom skeptične prirode.

"Ja sam i dalje u nedoumici oko svega toga, većina mojih drugara nije za tu vakcinu, ali ima i onih koji su se vakcinisali naravno. Mislim da je najveći problem nedostatat infomracija i strah od potencijalnih opasnosti", rmišljenje je učenika Baniševića.

Ko koči poverenje, roditelji ili društvene mreže?

"Kompleksno je to pitanje, mi možemo da pokušamo da izmerimo koji uticaj je tu negativniji, društvene mreže su tu i da možete da čujete stavove stručnjaka koji su protiv vakcinacije, izvrnute činjenice koje sve stavljaju u drugi kontekst", rekao je Milenović.

Milenović dodaje i da je na polu činjenicama najlakše izgraditi stav kod mladih, ali smatra da stav nikome ne može da se nametne, te da je neophodan rad sa mladima.

"I kod odraslih i kod mladih postoji odbojsnost ka vakcinaciji, ali to nije samo za našu zemlju već i za druge zemlje sveta", rekao je on.

"Mlada generacija misli da iza nas stoje velike farmaceutske kuće"

Foto:Printscreen/Prva televizija
Dr Tomislav Stevanović je za TV Prva objasnio da i on sam radi na informisanju mladih o tome da je vakcina bezbedna, kao i da je to pre svega jedan patriotski čin prema narodu.

Stevanović napominje da postoji mnogo uticaja od strane zdravstvenih radnika, ali i od strane prosvetnih radnika, te da i oni imaju veliku moć edukacije mladih, kada se radi o vakcinisanju protiv kovida 19.

"Ova tragedija koja se dešava sa trudnicama treba sve da nas opomene", poentirao je on.

Dodaje da kao i u zdravstvu, tako i u prosveti postoji procenat profesora koji ne propagiraju vakcinaciju protiv kovida 19.

"Vidite, ne radi se tu toliko o nepoverenju u lekare, već mlada generacija misli da smo mi izmanipulisani i da iza nas stoje velike farmaceutske kuće, onda kada su mladi shvatili da ne mogu da putuju bez vakcinacije, tek tada su odlučili da se vakcinišu", rekao je Stevanović.

Opširnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: