Džonson i Džonson ipak u dve doze?

U početku se smatralo da Vakcina "Džonson i Džonson" ima jednu veliku prednost , jer se daje samo jedna doza, revakcinacija nije bila potrebna. Sada je savetodavno telo Uprave za hranu i lekove, donelo odluku da je ipak potrebna i druga doza vakcine ovog proizvođača, međutim FDA još uvek mora da donese konačan stav.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

21:36

Džonson i Džonson ipak u dve doze?
Ilustracija/Foto:EPA/ Bienvenido Velasco

Savetodavno telo za vakcinu Uprave za hranu i lekove (FDA) jednoglasno je u petak izglasalo preporuku da se odobre dopunske injekcije vakcine protiv koronavirusa Džonson&Džonson za osobe od 18 ili više godina, najmanje dva meseca nakon prve doze.

Predstavnici kompanije Džonson&Džonson izložili su svoj slučaj u petak ujutru na sastanku savetodavnog odbora, tvrdeći da je druga doza koja se daje ili dva meseca ili šest meseci nakon prve injekcije povećala nivo antitela, deo imunološkog odgovora na vakcine.

Rekli su i da je pojedinačna doza vakcine ostala trajna, međutim neki članovi odbora tvrdili su da je vakcinu trebalo od početka koristiti u režimu sa dve doze.

Naučnik koji je pomogao u sprovođenju studije, otkrio je da dodatna doza vakcine Džonson i Džonson može da ima veću efikasnost od Fajzera i Moderne.

Preliminarni podaci iz studije-testiranje strategije poznate kao "miks i podudaranje" -pokazali su da su oni koji su opet primili Džonson i Džonsona, videli da im se nivo antitela povećao 76 puta u roku od 15 dana, dok su oni koji su primili drugu dozu od različitog proizvođača u istom periodu imali samo četvorostruki porast.

Druga doza Fajzera povećala je nivo antitela kod primalaca Džonsona i Džonsona 35 puta, prenosi Times.

U ispitivanju su razmatrani samo nivoi antitela, koji sami po sebi nisu dovoljna mera koliko bi različite kombinacije vakcina štitile ljude.

Isti odbor u četvrtak je preporučio dovacinisanje Modernom osobama starijim od 65 godina i drugim odraslim osobama visokog rizika.

Preporuka savetodavnog tela ne znači konačnu odluku i FDA će odlučiti da li će je prihvatiti.

Smatra se da FDA obično sledi savete odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: