Ima li odgovora na večito pitanje: Koju vodu je bolje piti – hladnu ili onu sobne temperature?

Konzumacija dovoljne količine vode neophodna je za opstanak svih bića, a šta je bolje za zdravlje – hladna ili voda sobne temperature, otkrivamo u nastavku.

Izvor: hayat.ba

Sreda, 25.01.2023.

08:58

Ima li odgovora na večito pitanje: Koju vodu je bolje piti – hladnu ili onu sobne temperature?
Foto: Profimedia

Stručnjaci preporučuju da se pije najmanje osam čaša vode dnevno, a ponekad se povede rasprava da li je bolje piti hladnu vodu ili onu sobne temperature.

Hladnom vodom smatra se ona čija je temperatura između 0 i 3 stepena Celzijusa. Što se tiče vode sobne temperature, ona se obično kreće između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

Ne postoji velika ili naučno dokazana prednost odabira vode sobne temperature, ali iz nekog razloga u mnogim kulturama se smatra dobrim ponekad piti toplu vodu.

Naravno, ponekad našem telu treba hladna voda, na primer, u vrućim letnjim danima. Takođe, stručnjaci savetuju da sat ili dva pre obroka popijete čašu tople vode.

Kada piti hladnu vodu?

U studiji, sportisti koji su nakon treninga pili hladnu vodu u proseku su imali nižu telesnu temperaturu pa su uspeli da odlože porast temperature tokom vežbanja. Ako planirate da trčite tokom vrućih letnjih dana, onda je hladna voda bolji izbor, kažu stručnjaci.

Bez obzira na vaše preferenicije – hladnu ili vodu sobne temperature – važno je redovno i svakodnevno piti vodu, a što se tiče njene temperature, odaberite onu koja će vas podstaći da je ponovo pijete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: