Devet načina da izbegnete virus, cele zime nećete duvati nos i imati kijavicu

Nažalost, dolazi sezona zimskih viroza i prehlada, pa je neophodno na vreme pripremiti organizam.

Izvor: Net.hr

Utorak, 22.11.2022.

17:42

Devet načina da izbegnete virus, cele zime nećete duvati nos i imati kijavicu
Foto:Shutterstock/tommaso79

Imunitet predstavlja sve odbrambene reakcije našeg organizma u borbi protiv raznih bolesti, ali ne može sve sam, biće mu potrebna pomoć spolja. U nastavku donosimo devet saveta kako da smanjite rizik od prehlade i virusa ove zime.

1. Hranite se zdravo – Stručnjaci preporučuju ishranu bogatu biljnom hranom jer su mnoge vrste voća i povrća zajedno sa začinima i začinskim biljem (kao što su origano, timijan ili kim) takođe poznate po svom antivirusnom i antibakterijskom delovanju. Evo nekoliko ukusnih primera šta bi trebalo da bude na vašem tanjiru za ručak ili večeru: zeleno povrće (brokoli, spanać); agrumi (narandže, grejpfrut...); jagode; šargarepa; biber; orasi i semenke, crvena paprika, kurkuma.

2. Pijte jogurt - Dnevna doza probiotika, tzv prijateljske bakterije, smanjiće rizik od prehlade, ali i njihovo trajanje. Kalcijum u mlečnim proizvodima je odlična pomoć u ishrani, održava snagu kostiju i nivo mišićne mase, ali i pomaže u sagorevanju masti. Probiotici su korisni za zdravlje i dobro je proveriti sastav proizvoda da biste bili sigurni da sadrži dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). (napomena. AB kultura ima samo 0,1% mm i odlična je za varenje).

3. Koristite med – Jedna kašičica meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a u isto vreme ova kašičica ima veliku energetsku vrednost. Ne sadrži masti ili holesterol. Med je takođe bogat vitaminima A, D, C, E i K. Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upale grla. Gusta tečnost se lepi za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi. Med sadrži antibakterijska i antioksidativna svojstva, pomaže u čišćenju organizma i dobro deluje na probavni sistem.

4. Pijte zeleni čaj – Zeleni čaj se pravi od svežih listova i sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam. Na primer, kofein, koji stimuliše varenje. Količina kofeina je manja nego u kafi, što je dobro jer se čaj može piti nekoliko puta dnevno bez previše unosa kofeina, a može se popiti i do jedan litar dnevno. Čak i stara kineska poslovica kaže: „Bolje je izdržati tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja“.

5. Kapa štiti glavu - Svila, vuna ili pašmina, marama je uvek dobrodošla u ove zimske dane, baš kao i kapa. Ne bez razloga kažu: „kapa čuva glavu“. A pošto svaka "bolest dolazi od stopala", vodite računa o dobrim cipelama/čizmama, udobnim, toplim i vodootpornim.

6. Manje spavajte – Previše sna slabi organizam. Spavanje na previše toplim mestima slabi organizam, a premalo sna takođe ne pomaže odbrambenom sistemu. Spavajte umereno ili jedan do dva puta nedeljno manje od šest do osam sati koliko inače spavate. Ovo povećava vaš otpor i ubrzava rad vaših organa. Spavaća soba treba da ima nižu temperaturu od sobe u kojoj inače boravite. Dakle, telo mora da radi da bi se zagrejalo.

7. Čaša vina dnevno – Vino sadrži veliki udeo antioksidanata koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i izazivaju mnoge bolesti, pa čak i rak. Pored vitamina C i tanina, izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin, koji je pokazao široku antikancerogenu aktivnost. Stoga, za jačanje imuniteta - pijte čašu vina dnevno.

8. Obavezna detoksikacija – Detoksikacija je prirodni proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog organizma. Otrovi (sve što može potencirati oštećenje telesnog tkiva) se hemijski pretvaraju u manje štetne supstance koje se zatim izlučuju kroz stolicu ili urin. Kako ste ga koristili u proleće da biste se oslobodili negativnosti zime, možete ga ponovo koristiti za pripremu zime. Temeljno očistite telo iznutra da biste ga ojačali spolja.

9. Posetite saunu: Istraživanja pokazuju da saune mogu pomoći u regulisanju proizvodnje sebuma (posebno idealno za osobe sa masnom kožom ili osobe sklone aknama) i pH nivoa naše kože. Isohanni objašnjava da iako postoji malo studija o prednostima, poznato je da saune povećavaju cirkulaciju krvi, eliminišu stres i uklanjaju toksine iz kože. Međutim, treba napomenuti da će toplota povećati crvenilo i upalu kože kod onih koji su osetljiviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: