Šaka ovog voća dnevno smanjuje rizik od teške bolesti koja uzrokuje invaliditet

Mnogi ih uzimaju da poboljšaju varenje, ali da li ste znali da suve šljive nisu dobre samo za varenje, već i za snagu kostiju? Stručnjaci su potvrdili da smanjuju rizik od osteoporoze.

Izvor: hayat.ba

Petak, 18.11.2022.

09:50

Šaka ovog voća dnevno smanjuje rizik od teške bolesti koja uzrokuje invaliditet
Foto: Profimedia

Osteoporoza je izuzetno neprijatna bolest koju karakteriše smanjenje gustine kostiju i dovodi do njihove krhkosti. Važno je napomenuti da je rizik od razvoja bolesti veći kod žena nego kod muškaraca. U stvari, osteoporoza, a samim tim i prelomi kostiju, posebno su opasni za žene starije od 50 godina.

Prema rečima lekara, to je zbog činjenice da se nakon početka menopauze smanjuje koncentracija ženskog polnog hormona estrogena u ženskom telu, a zbog hormonske neravnoteže rizik od razvoja teške upale u slučaju povrede povećava.

Nedavno su američki naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije identifikovali hranu koja može značajno da smanji rizik od razvoja osteoporoze. Najbolja stvar je što je jeftin i veoma efikasan u prevenciji problema sa kostima. Reč je o suvim šljivama. Veoma su bogati polifenolima – prirodnim supstancama sa jakim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ranije studije su pokazale da polifenoli smanjuju upale u ćelijama kostiju i štite ih od oksidativnog stresa (oštećenja slobodnim molekulima kiseonika).

Tako su naučnici testirali koliko dnevna konzumacija ovog voća utiče na žensko telo. U eksperimentu su učestvovale samo žene starije od 50 godina sa visokim rizikom od osteoporoze i podeljene su u tri grupe. Jedna grupa je jela oko šest suvih šljiva dnevno tokom godine, druga grupa je jela duplo više, a kontrolna grupa uopšte nije jela suve šljive.

Nakon nekog vremena, analiza krvi je pokazala da su žene koje su jele suve šljive svaki dan tokom cele godine imale značajno niži nivo upale od onih u kontrolnoj grupi. Zaključak naučnika je da je za smanjenje rizika od osteoporoze dovoljno da žene u postmenopauzi pojedu samo šaku suvih šljiva dnevno.

Postoji još jedna studija koja je pokazala da redovno konzumiranje suvih šljiva može poboljšati zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja prebiotika, koji pozitivno utiču na rast korisne crevne mikroflore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: