Svetski dan farmaceuta; Građanima Srbije dostupno 7.200 farmaceuta u 3.800 apoteka

"Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet", ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta (25. septembar). U 3.800 apoteka širom Srbije, našim građanima je dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima, a bez čijeg delovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2022.

14:50

Svetski dan farmaceuta; Građanima Srbije dostupno 7.200 farmaceuta u 3.800 apoteka
Foto:Shutterstock/Pierre-Olivier

Povodom toga, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

"Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za starije osnovce, od petog do osmog razreda, namenili predavanja – „Psihoaktivne supstance“, "Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina" i "Čas apotekarstva na času
biologije - razlike između bakterija i virusa". Mlađim osnovcima i predškolcima, namenili smo temu "Kako da porastemo zdravi i snažni – kaže Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Farmaceutska komora konstantno unapređuje ulogu farmaceuta u zdravstvenom sistemu, uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta. Cilj je da se pacijentima obolelim od različitih bolesti, pruži jedinstvena i kvaltetna usluga, zasnovana na medicinskim/farmaceutskim dokazima, da se poboljša stepen adherence i na kraju dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta.

Trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kaoi standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i Post-kovid savetovalište u apoteci.

"Svaki savetnik nosi bedž Savetnik za određenu uslugu i time je lakše prepoznat od strane pacijenta, koji odmah postavlja pitanja o datom zdravstvenom problemu. U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati, jer je vanredna globalna zdravstvena situacija kovid 19 pokazala da su apoteke i farmaceuti deo zdravstvenog sistema koji odlično funkcioniše. Farmaceuti su najdostupniji zdravstvenih radnici, koji svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenjivi resurs u obezbeđivanju pravilne i racionalne upotrebe lekova, medicinskih sredstava, ali i u pružanju stručnog saveta", naglašava Milutinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: