Ne pomaže samo jogurt protiv opekotina od sunca; tri namirnice iz kuhinje bolje deluju

Leto je konačno stiglo i vreme za uživanje napolju, ali čak i uz zaštitu, sa satima provedenim na jakom suncu često dolaze opekotine od sunca. Srećom, na raspolaganju je mnogo proizvoda iz kuće koje možete koristiti protiv peckanja, svraba i ljuštenja kože koji se javljaju kao rezultat oštećenja od sunca.

Izvor: vecernji.hr

Ponedeljak, 27.06.2022.

14:30

Ne pomaže samo jogurt protiv opekotina od sunca; tri namirnice iz kuhinje bolje deluju
Foto:Shutterstock/Irishasel

Opekotine od sunca su zapravo zapaljenje kože, a jedan od najlakših načina za lečenje upale je hlađenje pogođenog područja hladnom vodom. Dakle, skakanje u hladnu vodu je efikasan način da odmah pomognete, a uranjanje zahvaćenog područja tokom dana može sprečiti pogoršanje opekotina.

Ipak, budite oprezni sa hlađenjem u bazenima jer hlorisana voda može još više da iritira kožu i izbegavajte direktno nanošenje leda. Iako to izgleda privlačno kada koža izgori, može naneti još više štete izuzetno osetljivoj koži opečenoj od sunca.

Soda bikarbona i ovsena kaša

Stavljanje nekoliko kašika sode bikarbone u kadu punu hladne vode i namakanje oko 15 do 20 minuta pomaže u smanjenju oštećenja od sunca, a dodavanje šolje ovsa u kadu takođe smiruje iritaciju i pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu. Međutim, ne trljajte ništa u kožu, ni u kadi ni posle izlaska.

Aloe vera

Ako u kući nemate biljku aloe vera, nabavite je, jer gel iz te biljke vekovima pomaže kod mnogih stanja i bolesti; od stomačnih tegoba do infekcija bubrega. Aloja je takođe lek za opekotine koji se najčešće može naći u slobodnoj prodaji, pa ako ne možete da dođete do biljke, pokušajte da kupite 100-postotni gel od aloje.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može da smiri um, ali može i da umiri kožu opečenu suncem. Skuvati jak čaj, ostaviti da se ohladi. Kada ste spremni, namočite krpu i nanesite je na zahvaćeno područje. Ako ste alergični na polen, ne bi trebalo da koristite ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: