Nekada omiljena biljka pčelarskoj mafiji, danas lek za dugovečnost VIDEO

Kažu da je matičnjak biljka za dugovečnost, s obzirom na to da dokazano deluje protiv stresa i nesanice, pojačava koncentraciju i podstiče bolje rešavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2021.

14:27

Nekada omiljena biljka pčelarskoj mafiji, danas lek za dugovečnost VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Sam naziv biljke na srpskom – matičnjak, i melisa na latinskom, potiče od grčke reči pčela, a prema rečima narodnog travara Momčila Antonijevića, ovu biljku su zloupotrebljavali proizvođači meda.

"Matičnjak se nekada obavezno gajio u pčelinjacima. Služio je pčelarskoj mafiji da otimaju kolegama rojeve pčela, jer matice jako vole miris matičnjaka", kaže za TV Prva Antonijević.

Čaj od matičnjaka je prijatnog ukusa i ima limunkast miris, a mogu da ga piju deca i trudnice, kojima se posebno preporučuje protiv mučnine. Takođe, postoji etersko ulje matičnjaka koje je jako dragoceno i lekovito, a jedina mana mu je – cena.

"Na dve kapi ide šest buketa matičnjaka. Lekovitost matičnjaka se krije u njegovom ulju, koje deluje na naš nervni sistem. Preporučuje se za anksioznost, ljudima koji su stalno izloženi stresu, kod sindroma 'izgaranja' na poslu", kaže Antonijević.

On objašnjava da se matičnjak ne kuva. Čaj se priprema tako što se najpre izmrve cvetovi i listovi biljke, preliju se ključalom vodom. Najbolje je da odstoji od 15 minuta do pola sata, zatim se procedi i popije.

Iako se eterska ulja ne stavljaju direktno na kožu, nerazblažena, ulje matičnjaka je izuzetak – uz lavandu i čajno drvo.

"Možemo ga koristiti svakodnevno, a pomaže da se lakše utone u san. Ja jednu kap utrljam u potiljak, uveče pred spavanje", kaže Antonijević.

Osim na nervni sistem, matičnjak deluje dobro i na srce i krvne sudove. Posebno se preporučuje ljudima koji boluju od angine pektoris.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: