Stiže vakcina za decu od 5 do 12 godina; Da li masovno vakcinisati i najmlađe?

Vakcinisati decu protiv koronavirusa ili ne? Mišljenja su i dalje podeljena. U SAD bi uskoro po hitnom postupku mogla biti dozvoljena Fajzerova vakcina za decu staru između 5 i 12 godina. Po pravilu - sledi EU.

Izvor: DW

Subota, 23.10.2021.

16:49

Stiže vakcina za decu od 5 do 12 godina; Da li masovno vakcinisati i najmlađe?
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Desetogodišnja Maja je jednostavno bila srećna što se našla među prvim vršnjacima koji su dobili Fajzerovu vakcinu. „Prva ću verovatno pozvati sve moje prijatelje da prenoće kod mene. Biće to odlična žurka“: Maja je učestvovala u ispitivanju sprovedenom u SAD, a upravo to bi istraživanje moglo da omogući izdavanje dozvole za upotrebu mRNA-vakcine kod dece od 5 do 12 godina. 2.268 dece stare između pet i 12 godina je dobilo vakcinu, i otprilike isti broj dece je primio placebo.

Proizvođač Bajontek / Fajzer je nakon sprovedenog istraživanja bio uveren da je u prilagođenoj dozi vakcina bezbedna i delotvorna za taj uzrast. Deca su dobila otprilike trećinu količine vakcine koju primaju odrasli ljudi.

Do sada je dozvola za upotrebu vakcine bila dodeljena samo za osobe starije od 12 godina. Nadležna agencija FDA (Food and Drug Administration) predstaviće u utorak (26.10.) rezultate ispitivanja i možda će obeoldaniti da po hitnom postupku izdaje dozvolu za tu vakcinu. Fajzer je zahtev za odobravanje vakcine podneo i kod Evropske agencije za lekove (EMA), koja je najavila da će odluku o tome doneti u idućim mesecima. U ostalim delovima sveta u toku su i drugi postupci odobravanja vakcine. Na proizvodnji vakcine za decu rade i drugi proizvođači poput AstraZeneke, Novavaksa ili kompanije Džonson i Džonson.

Mišljenje Kavsar Tala sa Džons Hopkinsa iz SAD

„Ja sam apsolutno za to da se deca mlađa od 12 godina vakcinišu", kaže Kavsar Talat profesorka na Univerzitetu Džons Hopkins. "Jedini put za izlazak iz ove pandemije je vakcinisati što je moguće više ljudi", kaže ona za DW i dodaje da to važi za sve uzraste. "Iako u bolnici ne završi isti udeo zaražene dece kao što je to slučaj kod odraslih, i deca se zaražavaju“, rezimira Kavsar Talat: „Ona prenose kovid. Neka će završiti u bolnici, a i ona mogu razviti dugotrajni kovid“, upozorava ona.

Šta kaže profesor Jakob Arman iz Drezdena

"Trebalo bi vakcinisati decu koja od pate od nekih bolesti, koja što je na primer Daunov sindrom", kaže pedijatar Jakob Arman sa Univerzitetske klinike u Drezdenu. Kod zdrave dece on bi ipak pričekao dok na raspolaganju ne bude više podataka, odnosno kada bude sigurno da se ne pojavljuju i neke retke nuspojave. On smatra da je broj učesnika u ispitivanju ipak premali da bi se već sad počelo s masovnom kampanjom vakcinisanja. Pogotovo naglašava činjenicu da je među dečacima posle druge doze vakcinacije u pojedinim slučajevima zabeležena upala srčanog mišića.

Ti su slučajevi uglavnom prošli bez posledica, uočeni su jako retko, ali pogotovo zbog toga je ispitivanje za decu s 2.268 ispitanika premalo, tvrdi on. Još jedan argument koji ide u prilog tezi da bi trebalo biti oprezan kod mlađe dece: deca koja su se zarazila virusom, samo su u retkim slučajevima imala teži tok bolesti. Infekcija uglavnom „prođe“ kao lakša prehlade.

Profesor Roland Ajls iz Šaritea u Berlinu

"Našem imunom sistemu su potrebni receptori koji prepoznaju određene obrasce, kako bi se unapred odbranio od neke virusne infekcije. Ti receptori su zaduženi za to da naše telo proizvodi interferon. A to je prva linija obrane protiv virusa”, objašnjava Roland Ajls sa univerzitetske klinike Šarite u Berlinu. "Otkrili smo da deca puno efikasnije prepoznaju taj obrazac nego odrasli ljudi, te da onda pokrenu i svoj imuni sistem”, kaže on za DW. Ajls kaže, Iako je u većini slučajeva tok bolesti kod dece blag, ona mogu zaraziti druge ljude. A trenutna situacija u Nemačkoj to pokazuje na vrlo jasan način: opšta stopa incidencije se kreće između 20 i 90 novih zabeleženih infekcija na 100 hiljada stanovnika u poslednjih sedam dana, i ona raste relativno sporo. Istovremeno sve više škola postaju mesta s velikim brojem infekcija “.

U školama na relativno malom prostoru sedi puno nevakcinisane dece. U nekim nemačkim okruzima stopa incidencije među decom i mladima u međuvremenu je veća od 500. "I deca mlađa od 12 godina mogu oboleti od težeg oblika kovida, sve i da se radi o jednom detetu među njih 5.000“, upozorava medicinar Ajls. Ne bi trebalo da se potcene individualne opasnosti za najmlađe među nama, kaže on: „U Nemačkoj imamo skoro osam miliona dece mlađe od 12 godina. Kod delta-soja moramo računati i s mogućnošću da ćemo se kad-tad svi zaraziti.“ A ako uskoro većina te dece ne bude vakcinisana, na na odeljenjima intezivne nege, samo u Nemačkoj, mogli bi da završii do 1.600 dece, napominje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: