Ponovo vlada virus u Beogradu: Ako vam deca idu u vrtić, obratite pažnju na simptome

U dečjim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolela deteta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Oksana Kuzmina
Foto: Shutterstock/Oksana Kuzmina

Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura. "Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečjim kolektivima i predškolskim ustanovama.

Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima su obolela 83 deteta. Od toga četiti epidemije su bile uzrokovane rotavirusom, a dve adenovirusom”, rekla je danas za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temepratura. “Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita”, rekla je doktorka Maris.

“Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana”, kazala je doktorka Maris. Prema njenim rečima, broj zaraženih koronavirusom se povećava.

"Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija koronavirusa, najviše u zdravstvenim ustanovama, i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi – respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja”, rekla je doktorka Maris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.