Naučite decu da se nose sa stresnim situacijama – biće im to potrebno u budućnosti

Suočeni sa zahtevima koje moderno društvo postavlja pred decu, važno je preduzeti mere za prevenciju stresa.

Izvor: index.hr

Nedelja, 27.03.2022.

15:44

Naučite decu da se nose sa stresnim situacijama – biće im to potrebno u budućnosti
Foto: Profimedia

Školske obaveze koje deca imaju i pritisak kako bi se prilagodila okolini i društvenim standardima mogu da prouzrokuju stres.

Zbog toga roditelji moraju da nauče decu da se ponašaju asertivno u takvim situacijama. To je jedan od najvažnijih zadataka koji roditelji imaju pred sobom. Ako primetite iznenadne promene raspoloženja ili ponašanja, vašem detetu će možda trebati posebna pažnja.
Foto: Profimedia
Razdražljivost i teskoba mogu da ukažu na stres

Ovo stanje se može manifestovati i gubitkom sna, nedostatkom apetita i motivacije. Ako primetite neke od ovih znakova, kao sredstvo prevencije trebalo bi da sprovedete sledeće strategije.

Usporite i smanjite pritisak u svakodnevnoj rutini

Deca koja su uvek u žurbi nikad nemaju vremena za mir. Pre nego što ih ujutru odvedete u školu, dajte im vremena da se mirno pripreme.

Započinjanje dana vikanjem, prigovaranjem i pretnjama nije put do opuštenog dana. Uverite se da je sve spremno za sledeći dan prethodne večeri, to će pomoći da jutra prođu mnogo mirnije.

Vodite dijalog sa svojom decom kad god imate priliku

Važno je da znate da li postoji nešto u životima vaše dece što ih opterećuje. Pitajte ih da li im ide sve dobro u školi i društvu.

Naravno, ne možete da rešite svaki problem koji vaša deca imaju i to ne bi ni trebalo da pokušavate. Ali možete da im budete vodilja i da im pomognete da reaguju na odgovarajući način. Ograničite njihovo učestvovanje u vannastavnim aktivnostima

Među roditeljima je sve veća tendencija da prijavljuju svoju decu na razne umetničke i sportske aktivnosti. Iako je negovanje interesa i talenata važno, takođe je bitno da im date vremena da jednostavno budu deca – slobodna i neopterećena.

Budite uzor asertivnog ponašanja

Najbolji način za odgajanje dece je korišćenje sopstvenog primera. Ako želite da vaša deca nauče da reaguju na zdrav način u situacijama koje ih stavljaju u iskušenje, najbolje je da se tako i sami ponašate.

Usadite im zdravu rutinu spavanja

Deca koja dovoljno spavaju i dobro se odmaraju manje su sklona stresu i bolje su pripremljena za obradu informacija na koje naiđu u školi.

Ograničite deci upotrebu tehnologija

Deca koja provode sate pred ekranom imaju veće šanse da pate od stresa. Neka se igraju na otvorenom i provedu neko vreme daleko od TV-a, tableta i mobilnog telefona. Mališane ništa bolje neće opustiti od provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: