Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se to trikovima, koje vi ne znate, služe njegovi roditelji.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema mišljenju stručnjaka, deca koja "pucaju" od zdravlja stekla su navike koje su vrlo korisne u borbi protiv raznih bakterija i bolesti.

Ovo su neke od najvažnijih:

Navikli su ih da peru ruke

Redovno pranje ruku znatno smanjuje pojavu bolesti probavnog, ali i respiratornog sistema. Naučite dete da je pranje ruku uz upotrebu sapuna važno pre svakog obroka, ali i prilikom izlaska iz različitih prostora i ulaska u njih. Deca uglavnom mrze da peru ruke, zato bi trebalo da pokušate da im to učiniti zabavnim. Poželjno je da ceo proces traje najmanje 15-20 sekundi.

Svakodnevna fizička aktivnost

Svakodnevna fizička aktivnost može da smanji broj prehlada za čak 25-50 posto, pokazala su istraživanja. Sport pojačavaju cirkulaciju, ali i povećavaju otpornost ćelija na infekcije.

"Vežbanje je bolje od bilo kog leka koji se reklamira", objasnila je Harli A. Rotbart, savetnica za roditelje.

Naučili su ih da ne dodiruju lice

Viroze i grip ulaze u telo kroz usta, nos i uši. To su područja koja dijete ne bi trebalo dodirivati rukama, a naročito ne prljavim. Ovo je veoma teško postići, zato je bitno da naučite dijete redovnom pranju ruku. Također, naučite ga da nikada ne dijeli svoju čašu, slamku ili četkicu za zube.

San je lek

Naviknite svoju decu da idu redovno u krevet. Neka čak i ranije od uobičajenog. Bebama je potrebno oko 14 sati sna, a deci predškolske dobi od 11 do 13 sati.

"Nedostatak sna može udvostručiti rizik od prehlade ili gripa", objašnjava dr Rotbart.

Uravnotežena i zdrava ishrana

Voće i povrće u svim bojama pomaže kod jačanja imuniteta. Neka tanjir vašeg deteta bude bogat vitaminom C (brokoli, jagode, pomorandže) i vitaminom D (mleko, žitarice). Jogurt s aktivnim kulturama (probiotici) može da pomogne u izgradnji odbrambenog mehanizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.