Kako nam telo poručuje da je dehidrirano: Ovo su znaci

Do dehidracije dolazi kada naše telo izgubi više tečnosti nego što je dobije, a kada je normalan sadržaj vode u našem telu smanjen, dolazi do poremećaja ravnoteže minerala (soli i šećera) što znatno utiče na njegovo funkcionisanje. Kako donosi NHS, voda čini više od dve trećine zdravog ljudskog tela, a najviše pomaže očuvanju zdrave probave, izbacuje otpadnih materija i toksine iz organizma i održava našu kožu zdravom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

17:00

Kako nam telo poručuje da je dehidrirano: Ovo su znaci
Foto: Profimedia

Kako objašnjavaju stručnjaci, telo je pogođeno čak i kada izgubimo malu količinu tečnosti. Dehidracija je obično uzrokovana nedostatkom tečnosti u organizmu, a klima, treninzi kojim se bavimo (naročito po vrućem vremenu) i naša ishrana mogu doprineti dehidraciji. Dehidrirati možemo i zbog bolesti, kao što su povraćanje i proliv ili znojenje zbog povišene temperature.

Ali, mnogi ljudi često ne znaju kako da prepoznaju prve simptome dehidracije, što može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. Kako naglašavaju lekari, neki od ranih znakova upozorenja na dehidraciju uključuju:

osećaj žeđi i vrtoglavice
suva usta
umor
tamni urin intenzivnog mirisa
smanjena potrebu za mokrenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: