Prehlađeni ste ili imate grip? Ove namirnice izbegavajte u širokom luku, pogoršavaju simptome

Iznenađujuće je kako neke namirnice mogu pogoršati ili poboljšati simptome gripa ili prehlade, a da toga niste ni svesni. Na šta obratiti pažnju kada ste prehlađeni ili osećate malaksalost?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Grip često "otežava" konzumiranje hrane, upravo zato što izaziva mučninu ili bolove u stomaku. Mučnina najčešće smanjuje želju za hranom, a gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i dijareje mogu se pojačati ukoliko se konzumira hrana koja ne odgovara stanju.

Unos hrane bogate hranljivim materijama je korisno bez obzira na vrstu bolesti. Ali, sa određenim namirnicama i te kako moramo biti pažljivi.

Kada ste prehlađeni ili osećate malaksalost, potrudite se da izbegavate sledeće:

Pića sa kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje... U ovom slučaju, morate obratiti pažnju na dehidrataciju borganiyma. Posebno kada imate groznicu. Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa stomačnim tegobama), te se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tečnosti tokom dana, kako biste ostali hidrirani.

Masnu hranu

Kada vas muče stomačni problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se da izbegavate hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni sistem. Treba izbegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Teško svarljive žitarice

Grip povremeno izaziva stomačne tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako svarljiva, poput jednostavnih/rafinisanih ugljenih hidrata. Namirnice poput suvih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš stomak i najverovatnije ćete ih "tolerisati" kada imate grip. Imajući to u vidu, namirnice koje sadrže više vlakana su takođe teže svarljive, pa se preporučuje da ih izbegavate.

Slatku hranu ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može da uzburka vaše trenutno stanje. Pijte vodu, izbegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje telo, tako i svoj duh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu