Aktivnost koju žene obožavaju je opasna? "Može da ošteti DNK i uzrokuje rak"

Zračenje iz lampe za sušenje gela na noktima može da ošteti DNK i uzrokuje mutacije u ljudskim ćelijama koje uzrokuju rak, otkriva nova studija.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: MorphoBio/Shutterstock
Foto: MorphoBio/Shutterstock

Neki dermatolozi kažu da saznanja u studiji objavljenoj 17. januara u časopisu Nature Communications nisu nova kada je reč o zabrinutosti oko ultraljubičastog ili UV svetla iz bilo kojeg izvora. Rezultati ponovo potvrđuju razlog zašto su neki kozmetički saloni promenili način na koji rade manikir gelom ili su potpuno prestali da ga rade.

"Ova otkrića doprinose već objavljenim podacima o štetnim učincima (ultraljubičastog) zračenja i pokazuju smrt ćelija i oštećenje DNK koje može dovesti do raka kože", rekla je dr Džulija Kurtis, asistentkinja na Univerzitetu u Uti.

Ultraljubičasto svetlo "A" dublje prodire u kožu i obično se koristi u UV lampama za nokte, koje su postale popularne tokom prošle decenije. Solarijumi koriste 280 do 400 nanometara, dok je spektar koji se koristi u sušilicama za nokte 340 do 395 nanometara.

Ipak, ako ne želite da odustanete od manikira gelom, postoje neke mere opreza koje možete da preduzmete kako biste smanjili rizike. Za početak na ruke nanesite kremu za sunčanje što većeg spektra koja sadrži cink i nosite rukavice s odrezanim vrhovima prstiju kada je vreme za negu noktiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu