Tajming je sve: Hemoterapija pre operacije smanjuje rizik od povratka raka debelog creva

Stručnjaci su pozdravili "izvrsnu" novu studiju koja pokazuje da hemoterapija primenjena pre operacije u ranoj fazi raka debelog creva za 28 posto smanjuje opasnost od povratka te bolesti.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Četvrtak, 26.01.2023.

14:35

Tajming je sve: Hemoterapija pre operacije smanjuje rizik od povratka raka debelog creva
Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Studija koju je finansirao Cancer Research UK sugeriše da bi oboleli od raka debelog creva imali bolje izglede u zavisnosti od toga kako primaju hemoterapiju.

Sada se tzv. "zaštitnička" hemoterapija daje posle operacije (unutar tri meseca od operacije) i smanjuje mogućnost povratka bolesti, stoji na portalu PLIVAzdravlje. Prema novom režimu, pacijenti bi trebali da primaju hemoterapiju šest nedelja pre operativnog zahvata, a nakon njega još 18 nedelja, čime imaju veće šanse da pobede bolest, navode autori studije.

Ispitivanje FOxTROT vodili su Univerziteti u Birmingemu i Lidsu. Ispitivanje je obuhvatilo 1053 pacijenta u 85 bolnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Švedskoj. Rezultati su pokazali da je hemoterapija primljena pre operacije a onda i nakon nje smanjila za 28 posto opasnost od povratka bolesti u roku od dve godine u odnosu na grupu ispitanika koja je primala hemoterapiju samo nakon operacije.

Tokom trajanja studije prva grupa primala je hemoterapiju šest nedelja pre operacije, a zatim 18 nedelja nakon nje. Druga grupa primala je uobičajen postupak hemoterapije, tokom 24 nedelje nakon operacije.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali hemoterapiju i pre operacije imali manje šanse za povratak karcinoma. Naučnici veruju da bi takav pristup mogao biti prihvaćen u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svetu, a sve u korist miliona pacijenata koji obole od takvog oblika raka.

Dr. Laura Magil, profesorka koja je učestvovala u kliničkom ispitivanju u Birmingemu, rekla je da se "jedan od tri pacijenata obolela od raka debelog creva može suočiti s recidivom nakon operacije". Ta "brojka je previsoka i moramo prihvatiti nove strategije kako bismo zaustavili povraakt raka debelog creva".

U ispitivanju je 699 pacijenata primalo hemoterapiju pre operacije. Professor Metju Sejmor sa Univerziteta u Lidsu ističe da je "vreme sve kad je reč o lečenju raka debelog creva". "Hemoterapija pre operacije može sprečiti ponavljanje karcinoma bez primene skupih novih lekova ili tehnologija."

Nova klinička ispitivanja

"Posebno ohrabruje to što su pacijenti koji su primali hemoterapiju pre operacije imali manje operativnih komplikacija", rekao je Sejmor koji smatra da bi "takav tretman, ako se proširi u svetu, uključujući države niskih i srednjih prihoda, mogao spasiti milione života".

Naučnici sprovode dva nova klinička ispitivanja, FOxTROT-2 i FOxTROT-3, radi istraživanja deluje li takva strategija i način lečenja i kod starijih pacijenata. Oko 2 miliona obolelih od raka debelog creva dijagnostikuje se svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čime je taj oblik karcinoma treći najrašireniji u svetu.

Ženevljev Edvards, izvršna direktorka organizacije Kolorektalni karcinom, smatra ove vesti "fantastičnim" jer donose novi potencijal.

"Jedna osoba umire od raka debelog creva svakih pola sata u UK-u", rekla je. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: