Otkriveno: Koje namirnice mogu da spreče razvoj bolesti srca i raka?

Onkolog Endru Vudvard, smatra kako određene namirnice mogu da utiču na prevenciju rasta ćelija raka u telu te dodaje kako upalni procesi mogu da budu kontrolisani ishranom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

08:27

Otkriveno: Koje namirnice mogu da spreče razvoj bolesti srca i raka?
Foto: Profimedia

Ne morate da tražite poseban plan ishrane koji ih sadrži već vrlo lako možete da ih dodate svakom obroku.

Vudvard preporučuje nekoliko namirnica koje mogu da deluju kao prevencija raka, ali i bolesti srca te celokupnog zdravlja.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži relativno malo šećera, a opet će vas zasladiti. Sadrže i mnogo plavog i purpurnog pigmenta koji će smanjiti upalne procese, a sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava razvijanje tumora. Visok procenat vitamina C jača imuni sistem, a tu prednjači crna ribizla koja u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze.

Kupus

Kupus sadrži antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Osim antioksidansa, sadrži vitamin C i minerale - posebno kalijum, gvožđe, magnezijum, folnu kiselinu i vlakna te vitamine grupe B. Isto tako u njima je hemikalija glukozinolat koja pomaže u borbi protiv raka.

Beli i crveni luk

Nacionalni institut za rak navodi kako luk i beli luk mogu da smanje rizik od razvoja raka creva, želuca i dojke. Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida.

Gljive

Osim što su ukusne, nude mnogo imunitetu. Sadrže antioksidanse, utiču na smanjenje hormona koji su povezani s nastankom tumora te će sprečiti upalne procese. Najviše dobrobiti donose ako ih jedete sveže, kuvane, u prahu ili sušene.

Kurkuma

Osim što hrani daje bogat i egzotičan ukus, na niz načina može da pomogne našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin - sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utiče na različita oboljenja. Iako još nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ona do sada objavljena pokazuju kako kurkumin može da spreči nastanak raka te uspori njegov rast. Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

Zeleno lisnato povrće

Spanać je riznica nutrijenata kada se jede u bilo kojem obliku, a prepun je vitamina K koji će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, karotenoida koji štite vid i antioksidansa, ali i fitohemikalija. Čini se da upravo te fitohemikalije štite od raka, a posebno raka prostate, grudi i želuca.

Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protivupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visok holesterol.

Svakodnevno pijte jednu do dvije šoljice čaja od đumbira.

Lekar dodaje kako postoje brojne zdrave namirnice koje štite od raka, a tu su sigurno i cvekla, šargarepa, citrusi, paradajz... te savetuje da tanjiru uvek dodate što više boja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: