Napitak za kojim su poludeli Amerikanci, a piju ga i Rusi uz votku, brzo leči mamurluk

Jedan od zanimljivih trendova u svetu je ispijanje vode iz zimnice, a ne barske ponude. Tegla sa kiselim krastavcima mnogima je stalan gost u frižideru, ali ne znaju svi da je "kiselkasti sok" riznica zdravlja.

Zdravlje

Izvor: pun kufer

Subota, 24.09.2022.

10:55

Napitak za kojim su poludeli Amerikanci, a piju ga i Rusi uz votku, brzo leči mamurluk
Foto:Shutterstock/Alliance Images

Nakon čašice viskija trgne se šoter vode od kiselih krastavaca, a taj specijalitet se nazva "pickleback". U brojnim američkim barovima upravo je to specijalitet kuće.

Taj "izum" nije rezervisan samo za SAD. Rusi vodu od kiselih krastavaca piju sa votkom, a u Meksiku se kombinuje sa tekilom. Razlog tome je ublažavanje alkohola, a neki tvrde da ublažava mamurluk.

Pisac iz Njujorka i vlasnik bara Tobi svoje iskustvo sa šoterima koji su zapalili SAD opisao kao izvrsno. Uz svaki viski koji je naručio uzeo je i "kiseli krastavac", a osim što ujutro još uvek nije bio pijan, sutradan se mnogo bolje osećao.

"Popio sam ih desetak, a ujutro sam bio potpuno izlečen od prehlade i nimalo mamuran." "Pickleback" se pije i s bourbonom, a prema Tobijevim rečima kombinacija arome dima i kiselkastih nota savršeno se nadopunjava.

Voda od kiselih krastavaca ima i dodatne blagodati – smanjuje kontrakcije mišića, pospešuje količine elektrolita u organizmu, hidrira, a ubija i štetne bakterije u želucu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: