"Samo je jedno vreme pravo za pranje zuba" – ako radite drugačije, trajno oštećujete gleđ

Vaša jutarnja rutina verovatno vam je prilično važna. Buđenje i početak dana na određeni način može odrediti vaše raspoloženje tokom celog dana, a svi znamo kako izgleda kada nam dan krene pogrešno. No, vreme koje odaberete za pranje zuba može uticati na više stavki nego samo na raspoloženje, tvrdi jedna zubarka.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

10:14

Foto: Shutterstock/VGstockstudio

Stomatološkinja Ana Peterson je upozorila ljude da zube zaista treba prati pre doručka, a ne posle. Naime, četkanje zuba nakon doručka ih zapravo može oštetiti.

"Jeste li znali da ne bi trebalo prati zube nakon doručka? Uvek pre. Kad doručkujete, usta vam postaju kisela. Dakle, ono što radite kad perete zube nakon doručka jeste četkanje kiseline u zub i to uništava gleđ", objasnila je Ana Peterson.

Iako bi se četkanje pre doručka moglo činiti besmislenim, Ana Peterson kaže kako to ima više pozitivnih strana. Naime, pranje zuba pre doručka štiti zube od svega što ćete pojesti te sprečava uništavanje gleđi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: