Temperatura u plusu, a vi biste radije popili ledenu vodu – bolje ne

Svi smo čuli savete da je na vrućini bolje piti tople napitke, a na hladnom hladne napitke. Ali da li znate zašto bi to trebalo da radite i da li je ispijanje hladnih pića na vrućini zaista štetno?

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/MR.BEE Photographer
Foto:Shutterstock/MR.BEE Photographer

Topli napitak će vas rashladiti samo kada napolju nema vlage ili kada je vazduh suv.

Kada je napolju vrućina veća od 30 stepeni Celzijusa i zbog vrućine ne možete normalno da dišete, da li više volite da posegnete za čašom vode ili soka sa puno leda da se ohladite? Možda bi trebalo da pazite koliko leda stavljate, jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju tela i preporučuju da je vodu ili napitke sobne temperature najbolje piti na vrućini jer ih telo brže apsorbuje.

Štaviše, ako pijete hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika šansa da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kada steknete naviku da pijete vodu sobne temperature, primetićete ogromno poboljšanje varenja i osećaćete se bolje tokom i posle obroka.

Ispijanje toplog čaja na temperaturi od 30 stepeni takođe ima svoje prednosti jer će topao napitak podstaći znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji kvaka: topao napitak će vas rashladiti samo kada napolju nema vlage ili kada je vazduh suv.

Efekat će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, ili koja dozvoljava da znoj ispari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu