Upozorenje stručnjaka: Jedan položaj tokom spavanja ubrzava starenje

Jeste li se ikada zapitali utiče li način na koji spavate noću na to kako izgledate sledeći dan? Naravno, ako ne spavate dobro, izgledaćete iscrpljeno, ali ovde ne govorimo o tome. Način na koji spavate – na stomaku, leđima ili na boku – mogao bi biti neprijatelj vašem organizmu.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako spavate na stomaku, stvarate nepotreban stres na svoju kožu. “Smatra se da su bore zbog spavanja na stomaku posledica stalnog stresa na koži. Kada ste mladi i imate sjajan kolagen i potporne elemente kože, oni se povlače ubrzo nakon buđenja — ali s vremenom, trajno istezanje zaista može dovesti do bora”, objašnjava doktorka Bet Goldstajn.

Goldstajn upozorava da i spavanje na boku takođe može dovesti do bora, kao i do gubitka volumena na strani lica na kojoj spavate. Kako kaže doktor Timoti Miler, ovaj problem obično možete rešiti filerima, ali za razliku od bora uzrokovanih izrazom lica, većinu bora nastalih u snu ne popravlja botoks.

Spavanje na leđima najbolji je način da izbegnete bore jer se koža na vašem licu neće trljati o jastuk. Međutim, ako vam je spavanje u ovom položaju neugodno i na kraju će dovesti do lošeg sna, možda se ne isplati.

Goldstajn takođe napominje da je važnije kvalitetno spavati nego izbegavati bore, a premda je spavanje na leđima najbolji način za izbegavanje bora, upozorava da to može pogoršati refluks, apneju i hrkanje, što takođe može otežati dobar san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu