Rutina, ali ipak grešimo: Šta sve radimo pogrešno tokom pranja zuba?

Pranje zuba je dnevna rutina koju smo toliko puta uradili, da zaboravimo da sebi postavimo pitanje da li znamo sva pravila.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ispostavilo se da ipak pravimo dosta grešaka kada peremo zube.

Pravilno pranje zuba

Prvo pitanje koje se postavlja jeste da li zube da peremo pre ili posle doručka?

"Pranje zuba oslobađa ih od naslaga i bakterija. Ako konzumirate kiselu hranu i piće, kao što su tost, kafai citrusi, trebalo bi da izbegavate pranje zuba najmanje 30 minuta nakon jela. Kad perete zube odmah ujutro, ubrzavate proizvodnju pljuvačke koja pomaže hrani da se razgradi i tako ubija štetne bakterije u ustima", objašnjava zubarka Rona Eskander.

Način držanja četkice veoma je važan za pravilno održavanje zdravlja zuba. Stomatolog ističe da ona treba da se drži pod uglom od 45 stepeni, tako da je pola četkice prislonjeno na desni, a pola na zub, dok dlačice četkice treba uvek da budu okrenute prema desnima.

Pritisak

Mnogi misle da će ukoliko više pritiskaju četkicu, bolje da operu zube. Međutim, tajna nije u ovome, nego je baš suprotno. Prejako četkanje može da ošteti zube.

Četkanje jezika

Četkanje jezika mnogi zanemaruju ili to rade pogrešno. Stomatolog kaže da za loš jutarnji dah može da bude odgovoran i jezik, pa bi zato svaki put kada perete zube trebalo da očistite i jezik, pokretima napred–nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu