Nije sve depresija i anksioznost, nedostatak ovog hormona uzrok česte promene raspoloženja

Nizak nivo estrogena može sprečiti normalan rast, a odgovoran je za mnoge funkcije u telu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2022.

16:07

Nije sve depresija i anksioznost, nedostatak ovog hormona uzrok česte promene raspoloženja
Foto:Shutterstock/Elnur

Kada žena uđe u pubertet, estrogen igra važnu ulogu u razvoju njene seksualnosti. Reguliše rast sluzokože materice tokom trudnoće i menstruacije i održava metabolizam holesterola i zdravlje kostiju. Zbog toga je nizak nivo estrogena razlog za zabrinutost.

Šta je nizak estrogen?

Ovaj hormon se proizvodi u jajnicima, a sve što utiče na jajnike uzrokuje niži nivo estrogena. Nekoliko faktora može smanjiti nivo ovog hormona:

* Preterano vežbanje
* Hronična bolest bubrega
* Tarnerov sindrom (poremećaj u kojem se žena rađa sa samo jednim X hromozomom)
* Loše funkcionisanje hipofize
* Anoreksija ili drugi poremećaji u ishrani
* Prevremeno otkazivanje jajnika ili bilo koji drugi autoimuni poremećaj
* Podvezivanje jajovoda može nenamerno smanjiti dotok krvi u jajnike i smanjiti nivoe estrogena
* Nedostatak magnezijuma
* Pilule za kontrolu rađanja potiskuju i estrogen i progesteron
* Hipotireoza
* Adrenalni umor
* Prekomerni rast kvasca sa toksinima koji blokiraju mesta hormonskih receptora

Kako neko može da zna kada nivoi estrogena opadaju?

Devojčice koje još nisu ušle u pubertet ili žene koje se približavaju menopauzi su u većem riziku od niskog nivoa estrogena. Međutim, ovo stanje se može javiti kod svih žena, bez obzira na godine. Neki od uobičajenih simptoma ovog problema uključuju:

* Promene temperature, ili je pretoplo ili e prehladno
* Promene raspoloženja
* Depresija
* Glavobolje ili migrene
* Umor
* Problemi sa koncentracijom i fokusom
* Neredovne menstruacije ili čak odsustvo
* Infekcije mokraćnih puteva
* Bolan seks (zbog nedostatka vaginalnog podmazivanja)
* Slabe kosti ili česti prelomi

Šta uzrokuje nizak nivo estrogena

Nizak nivo estrogena može biti uzrokovan različitim faktorima, koji uključuju prirodni proces starenja, genetske faktore, prekomernu telesnu aktivnost, anoreksiju ili bulimiju.

Još neki od uzroka koji dovode do niskog nivoa estrogena u organizmu su hemijska terapija i radijacija, histerektomija, autoimune bolesti, poremećaj hipofize i hipotalamusa, kao i korišćenje određenih lekova i smanjenje telesne mase. Ovi faktori mogu uticati na proizvodnju estrogena u organizmu i dovesti do niskog nivoa estrogena.

Kako se rešava manjak estrogena

Rešavanje manjka estrogena zavisi od uzroka niskog nivoa estrogena. Ako je manjak estrogena privremen, na primer, u toku menstrualnog ciklusa ili tokom trudnoće, možda nije potrebno specifično lečenje. Međutim, ako je manjak estrogena uzrokovan nekim medicinskim stanjem, može biti potrebno lečenje koje će pomoći u povećanju nivoa estrogena.

Postoje različiti načini za lečenje manjka estrogena, kao na primer primena hormonske terapije koja podrazumeva uzimanje sintetičkih hormona koji mogu pomoći u povećanju nivoa estrogena u organizmu.Promena životnog stila, koja uključuje promene u ishrani i povećanje fizičke aktivnosti, takođe može povoljno uticati na promenu nivoa estrogena u organizmu.

Neki stručnjaci pacijentkinjama koje su suočene sa manjkom estrogena preporučuju upotrebu biljnih preparata, poput crvene deteline, koja može pomoći u povećanju nivoa estrogena kod nekih žena. Svakako je važno razgovarati sa lekarom o najboljem načinu lečenja manjka estrogena jer se terapija može razlikovati u zavisnosti od uzroka manjka estrogena i zdravstvenog stanja pacijenta.

Kada je nedostatak estrogena razlog za brigu

Nedostatak estrogena može biti razlog za brigu ukoliko dođe do pojave različitih simptoma kao što su nagli osećaj vrućine, suvoća vagine, smanjenje libida, depresija, umor, poremećaji sna i bolovi u kostima i zglobovima.

U nekim slučajevima, nizak nivo estrogena može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su poremećaji hipofize, oštećenja jajnika, hronični stres i anoreksija te je veoma važno obratiti se stručnom licu za pomoć ukoliko dođe do pojave navedenih simptoma.

Kako proveriti nivo estrogena

Nivo estrogena može se proveriti analizom krvne odnosno testom koji meri nivo estrogena u krvi i može se koristiti za dijagnostikovanje različitih stanja, uključujući manjak estrogena. Krvni test za estrogen se najčešće radi u prvih pet dana menstrualnog ciklusa, ali može se uraditi u bilo koje vreme ukoliko kod pacijentkinje dođe do prekida menstrualnog ciklusa.

Postoje i druge metode za procenu nivoa estrogena u organizmu, kao što su urinarni testovi, testovi pljuvačke, ultrazvuk i rendgenski snimci kostiju. Međutim, ove metode se najčešće koriste u kombinaciji sa krvnim testom kako bi se dobio što precizniji rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: