Ponedeljak, 26.09.2022.

08:50

Gotovo svi Srbi je jedu: Hrana koja povećava rizik od raka debelog creva

Izvor: klix.ba

Gotovo svi Srbi je jedu: Hrana koja poveæava rizik od raka debelog creva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

M

pre 1 godinu

@Poaro
Za helikobakter uhvatite se soka od kupusa i to ozbiljno shvatite, sam h.pylori moze biti uzrocnik raka zeluca. Ne cekajte vezanih ruku, nije rak sudbina, pijte redovno sok od kupusa (imate recepte po internetu) on ubija h.p. i vi i otac, i uopste, vodite jako racuna o ishrani. Sveze, nepreradjeno, i zbogom burek i preprzene masnoce. Ulje origana mislim da isto utice na h.pylori, citajte, interesujte se.

Veliki brat

pre 1 godinu

Otkud sad da su zitarice toliko stetne da izazivaju rak debelog creva, pre bih rekao da ga ciste.
(Aleksa, 26. septembar 2022 09:15)

Piše za višestruko prerađenu hranu, ne za prirodnu!
Je l' tebi one ovsene kaše, koje se prodaju kao ne znam kako zdrava hrana u supermarketima, izgledaju kao prirodne žitarice?


"konzumacija bezalkoholnih pića, grickalica, hleba, kolača i kesa"... Kesa? Ko konzumira kese? Onaj ko nema da plati lektora?
(Orač, 26. septembar 2022 09:32)

Očigledno je trebalo da piše "keks" i da je greška u kucanju, ali treba imati mozak da se to ukapira...


Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika...
(Oliver, 26. septembar 2022 10:22)

Ima onih koji pričaju da je za sve kriva WC školja, odnosno da pražnjenje debelog creva nije potpuno zbog sedećeg položaja, pa ima preduzetnika koji su osmislili dodatne "stope" koje se stavljaju sa obe strane šolje tako da se nad šoljom može zauzeti čučeći stav, koji je navodno prirodan kod čoveka i omogućava potpuno pražnjenje debelog creva.
Šta je tu tačno, ne znam, ali je činjenica da se izgleda medicina ne bavi time, već samo posledicama današnjeg modernog života.


Što se tiče industrijski prerađenog mesa, ja šta god kupim i konzumiram od ovih nazovi suhomesnatih proizvoda, dobijem dijareju, jer imam poprilično osetljiv stomak na prisustvo bakterija u hrani, pa vidite šta nam prodaju.

Pokojni Dragan

pre 1 godinu

Voće i povrće prskano teškim hemijama, stoka i živina nakljukani kojekakvim premiksima i otrovima, nema bre ništa zdravo da se jede i pije, umrećemo svi ko skotovi, bolesni i u raspadanju.

Kiki

pre 1 godinu

@Poaro

Čudiš se što ti je deda umro od raka, a jeo je meso životinja koje je neprirodno hranio. Goveda npr. nigde u divljoj prirodi ne bi našla žitarice, nego bi pasla travu i brstila poneko bilje, a ti misliš da ih je tvoj deda vrhunski hranio jer im je davao različite žitarice? I još nekoliko stvari nabrajaš za koje si kao i većina uveren da su ispravne. Valjda će te slučaj tvog dede osvestiti. Ja nisam voljan da na svoje zdravlje gledam kao na lutriju i zato sam preduzeo sve da ga očuvam i za pozne godine. Ishrana je 90% zdravlja. Izbacite šećer, med i maksimalno žitarice. Suplementirajte se vitaminom d i omega-3 kapsulama. Pojačajte unos raznog salatnog zeleniša, kao i brokolija, karfiola i naročito svežeg kiselog kiselog kupusa, kefira i jogurta. Od ribe najsigurnije skušu. Meso ako ne može sa ispaše, onda ne preterivati i ne izostavljati omega-3 kaspule. Izbaciti sva bilja ulja osim maslinovog. Pržiti samo na prečišćenom puteru (gi).

Lord Vader

pre 1 godinu

Ne odričem se ničega, stvar je u količini, ne prežderavam se slatkišima ali kada mi se jede, pojedem, uz to trčim redovno, tako da neće nekome biti nešto pa i da pojede čokoladicu dnevno, naravno da treba najviše da u ishrani bude zastupljeno voće i povrće, riba, itd...dakle umerenost.

Poaro

pre 1 godinu

Baba je umrla od karcinoma dojke. Ne dao Bog nikome onakvu patnju, mislim da bi definitivno odabrala eutanaziju, samo da je mogla govoriti prije no što je metastazirao i zahvatio mozak. Pušila je( ako je predisponirajuci faktor mada sumnjam), živac bila, stresirala se jer je bila takvog temperamenta, da se kaže da je to bio okidač. Niko joj u familiji nije imao. Sa druge stran đed. Flegmatik, bez žurbe ma šta god se desilo, u svojoj 78. je mogao mene u zubima nositi sa mojih 22 godina, bukvalno. Čovjek odrastao na proji, meso se slabo jelo u njegovoj mladosti jer se nije imalo uvijek iako se na selu živjelo. Kiseli kupus, povrce, voce, šecer skoro nikad, slano nikad, za prerađenu hranu nije ni znao. Početkom ljeta do kasne jeseni uglavnom voce kao užina, naravno nekad i meso sa obrokom( domace, hranjeno sa ječmom, kukuruzom i zobi bili pilici ili svinje- jagnjad, bez koncetrata, opet sve domace) za ručak, kajmak, sir i jaja uz salatu za doručak. Cigare zapalio nije, vazduh čist, od alkohola čašica rakije za Božic, Vaskrs i Slavu, da nazdravi. Bio majstor građevinac, kao kurjak. Dobije rak želuca, dijagnostikovan u 4. stadijumu kada spasa vise nema. Muke žive. Otac i ja imamo problema sa želucem( podignut, hijatus-hernija, heliko bakterija), i pitam se koliko cemo mi poživjeti u ovakvom suludom vremenu sa svim stresovima i genetskim predispozicijama, kada je pokojni djed kao oličenje snage i zdravlja tako završio. Slava im.

Oliver

pre 1 godinu

@mamamia

Akademik Krivokapic (ne profesor,jer je akademik veca titula od profesora) je umro od raka debelog creva. Cemu laž kad je lako izguglati i videti njegov intervju???

Verka

pre 1 godinu

Nije novost da preradjena i ultrapreradjena hrana nisu dobre za organizam. Samo me zanima kako oni izracunavaju taj rizik jer su to uvek neke brojke cija pozadina se ne objavljuje. Za xy% u odnosu na sta? Ili na koga? Studije su uglavnom narucene od strane nekog, pa se rezultati nikako ne mogu zvati objektivnima i nezavisnima. Pogotovu ako ih dobijate analizom americke populacije koja je zaboravila i sta je to jabuka.

Стеф

pre 1 godinu

Видим доста се у коментарима спомињу наше прехрамбене навике и директно повезују са срчаним и другим проблемима, кратким животним вијеком у односу на развијеније земље и сл. Има ту сигурно истине, али запитајте се напримјер колико је нека особа са ових простора животне доби од 40, 50 година, проживјела и доживјела стреса високог интензитета, борбе за живот, рата, преживљавања, избјеглиштва, бјежања, пропадања фирми, друштва, деложација и не знам ти чега већ плус одгајање и подизање дјеце у исто то вријеме, и упоредите сав тај стрес са неким просјечним стресом човјека истих година нпр. из западне европе, колика је то разлика шта мислите. Стрес је највећи окидач свих проблема, поготово високог притиска, срчаних проблема, можданих удара и сл.

А највећи окидач карцинома је тровање разно разним бомбама, оружјем и хуманитарим отпадом који нам је даван као храна у кризним временима, а може се рећи и сада. И наравно што сиромашније друштво то је лошија превентива здравља.

Dok

pre 1 godinu

Osim jednog srbina koji ništa od navedenog ne koristi, upravo pijem domaću orahovaču pa ručak kuvani a posle tamno pivo, sokove ništa ni zaslađene a ni gazirane!

Rak duše jede srpski rod, rakovi tela samo su dobronamerni alarmi da nešto važnije trune!

pre 1 godinu

Od slavne istorije i svetlih primera za ČOVEČANSTVO, postali smo konzumetni pomija sa svih drugih strana sveta!

Kako materijalnih pomija, preko prehambenih, sve to umnih pomija po tv rijalitijima i "trendovima" koji ni demoni u paklu ne smu od stida da praktikuju.

Rade

pre 1 godinu

"Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete."

Masna hrana?! Mora da se šališ. Statistički ljudi jedu sve manje zasićenih masnoća a sve su bolesniji. Zašto? Zato što su prešli na "dobre" masnoće, tj. na biljne, a to su ubice zdravlja. Jedina dobra biljna masnoća je maslinovo i avokadovo ulje. Ostala ulja imaju užasno nepovoljan odnos omega 6 i 3 kiselina i zato izazivaju skrivene mikro-upale u organizmu i dovode do svih mogućih zala.
S druge strane, ni industrijski životinjski proizvodi nemaju dobar taj odnos, jer životinje kljukaju žitaricama, što nije njihova prirodna hrana. Zbog toga, pošto većina ne može da jede govedinu sa ispaše niti jaja kokošaka koje su pasle travu i jurile miševe i gliste, neophodna je suplementacija omega-3 kapsulama da bi se taj odnos malo izbalansirao.
Evo samo jedne od prevara prehrambene industrije: ljudi kupuju lososa misleći da je to jako zdravo, a 90% te ribe na tržištu je iz uzgoja, gde ih kljukaju žitaricama i zbog toga im meso bude belo a ne crveno. Ali su se onda dosetili pa su dodali u hranu aditiv od koga meso postaje crveno. I to je sve legalno i prodaje se. Jedini siguran i zdrav losos je onaj na čijoj deklaraciji piše da je iz divljeg ulova. Međutim, nema ni potrebe da se jede losos jer je skuša odličan izbor, pošto je prepuna omega-3, a uvek je iz divljeg ulova jer ona ne može da se gaji u ribnjacima.

Nikola

pre 1 godinu

Najbolje da pijem samo vodu ali onu bakterioloski ispravnu i to je to. Kaoliko ja vidim iz novina, sve sto pojedes ili popijes moze te ubiti. Daj oladite sa ovim glupostima!

marko

pre 1 godinu

Znaci da je najbezbednije po zdravlje ako nista ne jedemo...
(srecko, 26. septembar 2022 13:17)

Pa izgleda da daa, dakle voda, malo crnog hleba sa solju i kozijim sirom ujutro za ručak isto to samo mesto vode jogurta a uveče nista mozda malo čaja i onda svi mozemo da se zamonasimo i da zivimo sretno i zdravo do 107 godine, i da moze nedeljno jedna čašica rakije ali domaca jer industrijska izaziva rak svuda cak i rak usana!!!

yosemite sam

pre 1 godinu

Pazi ovako i kisela voda je bezalkoholno pice ali nije stvar u tome nego svi misle na koka kolu i fantu, samo sto ne mozes da kazes zbog reklame. Sustina je da su to bezalkoholni napici puni secera. Ovo ostalo ugljeni hidrati. Nista od pobrajanog ne mozes da uberes ili ulovis u prirodi, secer je za covekov organizam šok, kod vecine ljudi deluje kao laksativ. Dodas na to fotelju, auto, stres, nervozu, manjak fizicke aktivnosti - i imas sve predispozicije za sve moguce bolesti i poremecaje. Namirnice bogate vlaknima umesto hleba, jogurt meso jaja povrce i trening. Posle 4-5 dana nov covek. Sestog dana hleb pica kolaci, sve sa liste, i tako u krug (ko ima finansijsle mogucnosti)

Svakog jutra dobra vutra

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.
(Kont, 26. septembar 2022 11:11)
Ja mislim da je veći uzrok enormno povećanje konzumacije grickalica, pekarskih i gotovih proizvoda.

Marko

pre 1 godinu

Naravno da su geni veoma bitni za ovo, ali nije moguće da ovoliki broj ljudi oboljeva od ove bolesto samo zbog genetike.

To što smo šampioni u kardio i ovakvim bolestima valjda govori o načinu života. Mnogo duvana, mesa (naravno, po sebi nije loše, ali ne na način i u količinama kao kod nas), slatiša, brze hrane. Jako malo kretanja i zdravog života. Naravno, stres ovde ne možemo izbeći, ali mnoge druge stvar možemo.

Nerealno je koliko ljudi ide svuda kolima, puši, jede s nogu bez potrebe..

MRM

pre 1 godinu

Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete.
Imam idealnu težinu, radim jutarnju gimnastiku, svuda gde mogu idem pešice, ne jedem masno, ne jedem crveno ni bilo kakvo drugo meso, ne pijem i ne pušim. Tako živim već jako dugo. Letos sam imao osećaj da treba da uradim kolonoskopiju. Otišao sam u minut do 12. Skinuli su mi veliki, tumorozni polip, koji bi se uskoro pretvorio u ONO. Imam ONO u porodici i sve ostalo je, očigledno, manje bitno. Ko god ima nekog u porodici ko je imao ili ima ONO, obavezno na kolonoskopiju. Ne treba da vam bude žao para. To je najbolje uloženi novac.

Beko

pre 1 godinu

Ako kažu ameri....ma hajte molim vas oni da kažu da je go..o zdravo neki ljudi bi to probali...pustite više amere i njihova ispitivanja

Despot

pre 1 godinu

Braćo nebojte se uskoro ćemo hteli nehteli jesti koprive i ostalu hajdučku i divlju travu pa kestenje.
Živi bili živela Srbija zemlja ludaka i junaka.

Djordje

pre 1 godinu

Drugim riječima čitava industrija hrane je zasnovana na smeću. Samo što to niko ne govori djeci dok se protiv alkohola i pogotovo duvana ipak vode ozbiljne akcije.

Pera kojot

pre 1 godinu

@Oliver
Drugarica moje supruge imala bas genetsku predispoziciju za rak debelog creva,isla na kolonoskopije vec sa trideset i opet dobila i preminula pre cetrdesete.Ima dosta istine u tome ali za vecinu je pogubna hrana,stres i sam vazduh koji disemo.

snezana

pre 1 godinu

Ishrana sa puno voća i povrća svakako je dobra.Slažem se sa komentarom Olivera. U potpunosti je u pravu. Moja majka operisala je karcinom rektuma 2011. godine. Polipi su nasledni, meni i bratu savetovana je kolonoskopija svakih 5 godina.

Kont

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.

Timer

pre 1 godinu

Od kada su se pojavili nutricionisti u medijima krenuli su problemi sa ishranom. Sećate li se vi stariji kako su pisali da je životinjska mast loša a biljna ulja zdrava? Soja pogotovo? Sećate se kako su lagali da je maslac nezdrav a margarin zdrav?Pogledajte spisak hrane u tekstu i videćete da sva ona koristi biljna ulja/margarin u pripremi.
Naravno, nisu ulja problem već način na koji se proizvode.

Oliver

pre 1 godinu

Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika. I dacu vam cvrst,gotovo nestvaran, dokaz za to. Pre nekoliko dana umro je Akademik,profesor hirurgije,koloproktolog,clan britanskog kraljevskog udruzenja hirurga i jedan od najvećih evropskih stručnjaka za rak debelog creva Zoran Krivokapić. A znate od cega je umro? Od raka debelog creva! Covek koji je uradio hiljade operacija,koji je znao sve faktore rizika,koji je pazio sta jede,koliko se krece,pazio na kilažu,radio preventivne preglede i opet ga nije uhvatio u ranoj izlecivoj fazi! Zar vam treba veci dokaz da je u pitanju genetika i ako nemate srece na genetskoj lutriji uzalud je sto pazite sta jedete! Uzalud je sve ako nemate srece.

mare

pre 1 godinu

Reci cu vam ja, da se ne mucite previse naprezuci mozak: stres, fizicka neaktivnost, sati na kaucu pred televizorom uz koka kolu, grickalice, pivo, kao i mnogo slatkisa.

LAhaine

pre 1 godinu

@Slavke,

Da li vi znate šta je pasterizacija? Pasterizovano mleko nije isto što i dugotrajno mleko, to je prokuvano mleko što je normalna praksa i na selu ranije, u industriji pak se podiže temperatura mleka do 74 stepena što je dovoljno da bi se ubile bakterije i ostali mikroorganizmi u svežem mleku. A ako ga ne biste prokuvali samo biste napravili štetu vašem crevnom traktu jer i onako kao odrasla osoba nemate enzime da svarite laktozu i sad na sve to sirovo, neobrano mleko da konzumirate.

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

Reaktor

pre 1 godinu

Čitaj: prerađena hrana kupljena u samousluzi! Znači aditivi i konzervansi. Plus beli šećer iz sokova koji povećava populaciju loših bakterija u crevima.

Iznogoud

pre 1 godinu

Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

Oliver

pre 1 godinu

Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika. I dacu vam cvrst,gotovo nestvaran, dokaz za to. Pre nekoliko dana umro je Akademik,profesor hirurgije,koloproktolog,clan britanskog kraljevskog udruzenja hirurga i jedan od najvećih evropskih stručnjaka za rak debelog creva Zoran Krivokapić. A znate od cega je umro? Od raka debelog creva! Covek koji je uradio hiljade operacija,koji je znao sve faktore rizika,koji je pazio sta jede,koliko se krece,pazio na kilažu,radio preventivne preglede i opet ga nije uhvatio u ranoj izlecivoj fazi! Zar vam treba veci dokaz da je u pitanju genetika i ako nemate srece na genetskoj lutriji uzalud je sto pazite sta jedete! Uzalud je sve ako nemate srece.

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

Timer

pre 1 godinu

Od kada su se pojavili nutricionisti u medijima krenuli su problemi sa ishranom. Sećate li se vi stariji kako su pisali da je životinjska mast loša a biljna ulja zdrava? Soja pogotovo? Sećate se kako su lagali da je maslac nezdrav a margarin zdrav?Pogledajte spisak hrane u tekstu i videćete da sva ona koristi biljna ulja/margarin u pripremi.
Naravno, nisu ulja problem već način na koji se proizvode.

mare

pre 1 godinu

Reci cu vam ja, da se ne mucite previse naprezuci mozak: stres, fizicka neaktivnost, sati na kaucu pred televizorom uz koka kolu, grickalice, pivo, kao i mnogo slatkisa.

MRM

pre 1 godinu

Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete.
Imam idealnu težinu, radim jutarnju gimnastiku, svuda gde mogu idem pešice, ne jedem masno, ne jedem crveno ni bilo kakvo drugo meso, ne pijem i ne pušim. Tako živim već jako dugo. Letos sam imao osećaj da treba da uradim kolonoskopiju. Otišao sam u minut do 12. Skinuli su mi veliki, tumorozni polip, koji bi se uskoro pretvorio u ONO. Imam ONO u porodici i sve ostalo je, očigledno, manje bitno. Ko god ima nekog u porodici ko je imao ili ima ONO, obavezno na kolonoskopiju. Ne treba da vam bude žao para. To je najbolje uloženi novac.

Pera kojot

pre 1 godinu

@Oliver
Drugarica moje supruge imala bas genetsku predispoziciju za rak debelog creva,isla na kolonoskopije vec sa trideset i opet dobila i preminula pre cetrdesete.Ima dosta istine u tome ali za vecinu je pogubna hrana,stres i sam vazduh koji disemo.

Стеф

pre 1 godinu

Видим доста се у коментарима спомињу наше прехрамбене навике и директно повезују са срчаним и другим проблемима, кратким животним вијеком у односу на развијеније земље и сл. Има ту сигурно истине, али запитајте се напримјер колико је нека особа са ових простора животне доби од 40, 50 година, проживјела и доживјела стреса високог интензитета, борбе за живот, рата, преживљавања, избјеглиштва, бјежања, пропадања фирми, друштва, деложација и не знам ти чега већ плус одгајање и подизање дјеце у исто то вријеме, и упоредите сав тај стрес са неким просјечним стресом човјека истих година нпр. из западне европе, колика је то разлика шта мислите. Стрес је највећи окидач свих проблема, поготово високог притиска, срчаних проблема, можданих удара и сл.

А највећи окидач карцинома је тровање разно разним бомбама, оружјем и хуманитарим отпадом који нам је даван као храна у кризним временима, а може се рећи и сада. И наравно што сиромашније друштво то је лошија превентива здравља.

Djordje

pre 1 godinu

Drugim riječima čitava industrija hrane je zasnovana na smeću. Samo što to niko ne govori djeci dok se protiv alkohola i pogotovo duvana ipak vode ozbiljne akcije.

Marko

pre 1 godinu

Naravno da su geni veoma bitni za ovo, ali nije moguće da ovoliki broj ljudi oboljeva od ove bolesto samo zbog genetike.

To što smo šampioni u kardio i ovakvim bolestima valjda govori o načinu života. Mnogo duvana, mesa (naravno, po sebi nije loše, ali ne na način i u količinama kao kod nas), slatiša, brze hrane. Jako malo kretanja i zdravog života. Naravno, stres ovde ne možemo izbeći, ali mnoge druge stvar možemo.

Nerealno je koliko ljudi ide svuda kolima, puši, jede s nogu bez potrebe..

Reaktor

pre 1 godinu

Čitaj: prerađena hrana kupljena u samousluzi! Znači aditivi i konzervansi. Plus beli šećer iz sokova koji povećava populaciju loših bakterija u crevima.

LAhaine

pre 1 godinu

@Slavke,

Da li vi znate šta je pasterizacija? Pasterizovano mleko nije isto što i dugotrajno mleko, to je prokuvano mleko što je normalna praksa i na selu ranije, u industriji pak se podiže temperatura mleka do 74 stepena što je dovoljno da bi se ubile bakterije i ostali mikroorganizmi u svežem mleku. A ako ga ne biste prokuvali samo biste napravili štetu vašem crevnom traktu jer i onako kao odrasla osoba nemate enzime da svarite laktozu i sad na sve to sirovo, neobrano mleko da konzumirate.

Rade

pre 1 godinu

"Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete."

Masna hrana?! Mora da se šališ. Statistički ljudi jedu sve manje zasićenih masnoća a sve su bolesniji. Zašto? Zato što su prešli na "dobre" masnoće, tj. na biljne, a to su ubice zdravlja. Jedina dobra biljna masnoća je maslinovo i avokadovo ulje. Ostala ulja imaju užasno nepovoljan odnos omega 6 i 3 kiselina i zato izazivaju skrivene mikro-upale u organizmu i dovode do svih mogućih zala.
S druge strane, ni industrijski životinjski proizvodi nemaju dobar taj odnos, jer životinje kljukaju žitaricama, što nije njihova prirodna hrana. Zbog toga, pošto većina ne može da jede govedinu sa ispaše niti jaja kokošaka koje su pasle travu i jurile miševe i gliste, neophodna je suplementacija omega-3 kapsulama da bi se taj odnos malo izbalansirao.
Evo samo jedne od prevara prehrambene industrije: ljudi kupuju lososa misleći da je to jako zdravo, a 90% te ribe na tržištu je iz uzgoja, gde ih kljukaju žitaricama i zbog toga im meso bude belo a ne crveno. Ali su se onda dosetili pa su dodali u hranu aditiv od koga meso postaje crveno. I to je sve legalno i prodaje se. Jedini siguran i zdrav losos je onaj na čijoj deklaraciji piše da je iz divljeg ulova. Međutim, nema ni potrebe da se jede losos jer je skuša odličan izbor, pošto je prepuna omega-3, a uvek je iz divljeg ulova jer ona ne može da se gaji u ribnjacima.

Iznogoud

pre 1 godinu

Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…

snezana

pre 1 godinu

Ishrana sa puno voća i povrća svakako je dobra.Slažem se sa komentarom Olivera. U potpunosti je u pravu. Moja majka operisala je karcinom rektuma 2011. godine. Polipi su nasledni, meni i bratu savetovana je kolonoskopija svakih 5 godina.

Despot

pre 1 godinu

Braćo nebojte se uskoro ćemo hteli nehteli jesti koprive i ostalu hajdučku i divlju travu pa kestenje.
Živi bili živela Srbija zemlja ludaka i junaka.

Poaro

pre 1 godinu

Baba je umrla od karcinoma dojke. Ne dao Bog nikome onakvu patnju, mislim da bi definitivno odabrala eutanaziju, samo da je mogla govoriti prije no što je metastazirao i zahvatio mozak. Pušila je( ako je predisponirajuci faktor mada sumnjam), živac bila, stresirala se jer je bila takvog temperamenta, da se kaže da je to bio okidač. Niko joj u familiji nije imao. Sa druge stran đed. Flegmatik, bez žurbe ma šta god se desilo, u svojoj 78. je mogao mene u zubima nositi sa mojih 22 godina, bukvalno. Čovjek odrastao na proji, meso se slabo jelo u njegovoj mladosti jer se nije imalo uvijek iako se na selu živjelo. Kiseli kupus, povrce, voce, šecer skoro nikad, slano nikad, za prerađenu hranu nije ni znao. Početkom ljeta do kasne jeseni uglavnom voce kao užina, naravno nekad i meso sa obrokom( domace, hranjeno sa ječmom, kukuruzom i zobi bili pilici ili svinje- jagnjad, bez koncetrata, opet sve domace) za ručak, kajmak, sir i jaja uz salatu za doručak. Cigare zapalio nije, vazduh čist, od alkohola čašica rakije za Božic, Vaskrs i Slavu, da nazdravi. Bio majstor građevinac, kao kurjak. Dobije rak želuca, dijagnostikovan u 4. stadijumu kada spasa vise nema. Muke žive. Otac i ja imamo problema sa želucem( podignut, hijatus-hernija, heliko bakterija), i pitam se koliko cemo mi poživjeti u ovakvom suludom vremenu sa svim stresovima i genetskim predispozicijama, kada je pokojni djed kao oličenje snage i zdravlja tako završio. Slava im.

Nikola

pre 1 godinu

Najbolje da pijem samo vodu ali onu bakterioloski ispravnu i to je to. Kaoliko ja vidim iz novina, sve sto pojedes ili popijes moze te ubiti. Daj oladite sa ovim glupostima!

Svakog jutra dobra vutra

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.
(Kont, 26. septembar 2022 11:11)
Ja mislim da je veći uzrok enormno povećanje konzumacije grickalica, pekarskih i gotovih proizvoda.

yosemite sam

pre 1 godinu

Pazi ovako i kisela voda je bezalkoholno pice ali nije stvar u tome nego svi misle na koka kolu i fantu, samo sto ne mozes da kazes zbog reklame. Sustina je da su to bezalkoholni napici puni secera. Ovo ostalo ugljeni hidrati. Nista od pobrajanog ne mozes da uberes ili ulovis u prirodi, secer je za covekov organizam šok, kod vecine ljudi deluje kao laksativ. Dodas na to fotelju, auto, stres, nervozu, manjak fizicke aktivnosti - i imas sve predispozicije za sve moguce bolesti i poremecaje. Namirnice bogate vlaknima umesto hleba, jogurt meso jaja povrce i trening. Posle 4-5 dana nov covek. Sestog dana hleb pica kolaci, sve sa liste, i tako u krug (ko ima finansijsle mogucnosti)

marko

pre 1 godinu

Znaci da je najbezbednije po zdravlje ako nista ne jedemo...
(srecko, 26. septembar 2022 13:17)

Pa izgleda da daa, dakle voda, malo crnog hleba sa solju i kozijim sirom ujutro za ručak isto to samo mesto vode jogurta a uveče nista mozda malo čaja i onda svi mozemo da se zamonasimo i da zivimo sretno i zdravo do 107 godine, i da moze nedeljno jedna čašica rakije ali domaca jer industrijska izaziva rak svuda cak i rak usana!!!

Kont

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.

Rak duše jede srpski rod, rakovi tela samo su dobronamerni alarmi da nešto važnije trune!

pre 1 godinu

Od slavne istorije i svetlih primera za ČOVEČANSTVO, postali smo konzumetni pomija sa svih drugih strana sveta!

Kako materijalnih pomija, preko prehambenih, sve to umnih pomija po tv rijalitijima i "trendovima" koji ni demoni u paklu ne smu od stida da praktikuju.

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

Pokojni Dragan

pre 1 godinu

Voće i povrće prskano teškim hemijama, stoka i živina nakljukani kojekakvim premiksima i otrovima, nema bre ništa zdravo da se jede i pije, umrećemo svi ko skotovi, bolesni i u raspadanju.

Dok

pre 1 godinu

Osim jednog srbina koji ništa od navedenog ne koristi, upravo pijem domaću orahovaču pa ručak kuvani a posle tamno pivo, sokove ništa ni zaslađene a ni gazirane!

Beko

pre 1 godinu

Ako kažu ameri....ma hajte molim vas oni da kažu da je go..o zdravo neki ljudi bi to probali...pustite više amere i njihova ispitivanja

Verka

pre 1 godinu

Nije novost da preradjena i ultrapreradjena hrana nisu dobre za organizam. Samo me zanima kako oni izracunavaju taj rizik jer su to uvek neke brojke cija pozadina se ne objavljuje. Za xy% u odnosu na sta? Ili na koga? Studije su uglavnom narucene od strane nekog, pa se rezultati nikako ne mogu zvati objektivnima i nezavisnima. Pogotovu ako ih dobijate analizom americke populacije koja je zaboravila i sta je to jabuka.

Lord Vader

pre 1 godinu

Ne odričem se ničega, stvar je u količini, ne prežderavam se slatkišima ali kada mi se jede, pojedem, uz to trčim redovno, tako da neće nekome biti nešto pa i da pojede čokoladicu dnevno, naravno da treba najviše da u ishrani bude zastupljeno voće i povrće, riba, itd...dakle umerenost.

Oliver

pre 1 godinu

@mamamia

Akademik Krivokapic (ne profesor,jer je akademik veca titula od profesora) je umro od raka debelog creva. Cemu laž kad je lako izguglati i videti njegov intervju???

Kiki

pre 1 godinu

@Poaro

Čudiš se što ti je deda umro od raka, a jeo je meso životinja koje je neprirodno hranio. Goveda npr. nigde u divljoj prirodi ne bi našla žitarice, nego bi pasla travu i brstila poneko bilje, a ti misliš da ih je tvoj deda vrhunski hranio jer im je davao različite žitarice? I još nekoliko stvari nabrajaš za koje si kao i većina uveren da su ispravne. Valjda će te slučaj tvog dede osvestiti. Ja nisam voljan da na svoje zdravlje gledam kao na lutriju i zato sam preduzeo sve da ga očuvam i za pozne godine. Ishrana je 90% zdravlja. Izbacite šećer, med i maksimalno žitarice. Suplementirajte se vitaminom d i omega-3 kapsulama. Pojačajte unos raznog salatnog zeleniša, kao i brokolija, karfiola i naročito svežeg kiselog kiselog kupusa, kefira i jogurta. Od ribe najsigurnije skušu. Meso ako ne može sa ispaše, onda ne preterivati i ne izostavljati omega-3 kaspule. Izbaciti sva bilja ulja osim maslinovog. Pržiti samo na prečišćenom puteru (gi).

Veliki brat

pre 1 godinu

Otkud sad da su zitarice toliko stetne da izazivaju rak debelog creva, pre bih rekao da ga ciste.
(Aleksa, 26. septembar 2022 09:15)

Piše za višestruko prerađenu hranu, ne za prirodnu!
Je l' tebi one ovsene kaše, koje se prodaju kao ne znam kako zdrava hrana u supermarketima, izgledaju kao prirodne žitarice?


"konzumacija bezalkoholnih pića, grickalica, hleba, kolača i kesa"... Kesa? Ko konzumira kese? Onaj ko nema da plati lektora?
(Orač, 26. septembar 2022 09:32)

Očigledno je trebalo da piše "keks" i da je greška u kucanju, ali treba imati mozak da se to ukapira...


Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika...
(Oliver, 26. septembar 2022 10:22)

Ima onih koji pričaju da je za sve kriva WC školja, odnosno da pražnjenje debelog creva nije potpuno zbog sedećeg položaja, pa ima preduzetnika koji su osmislili dodatne "stope" koje se stavljaju sa obe strane šolje tako da se nad šoljom može zauzeti čučeći stav, koji je navodno prirodan kod čoveka i omogućava potpuno pražnjenje debelog creva.
Šta je tu tačno, ne znam, ali je činjenica da se izgleda medicina ne bavi time, već samo posledicama današnjeg modernog života.


Što se tiče industrijski prerađenog mesa, ja šta god kupim i konzumiram od ovih nazovi suhomesnatih proizvoda, dobijem dijareju, jer imam poprilično osetljiv stomak na prisustvo bakterija u hrani, pa vidite šta nam prodaju.

M

pre 1 godinu

@Poaro
Za helikobakter uhvatite se soka od kupusa i to ozbiljno shvatite, sam h.pylori moze biti uzrocnik raka zeluca. Ne cekajte vezanih ruku, nije rak sudbina, pijte redovno sok od kupusa (imate recepte po internetu) on ubija h.p. i vi i otac, i uopste, vodite jako racuna o ishrani. Sveze, nepreradjeno, i zbogom burek i preprzene masnoce. Ulje origana mislim da isto utice na h.pylori, citajte, interesujte se.

Oliver

pre 1 godinu

Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika. I dacu vam cvrst,gotovo nestvaran, dokaz za to. Pre nekoliko dana umro je Akademik,profesor hirurgije,koloproktolog,clan britanskog kraljevskog udruzenja hirurga i jedan od najvećih evropskih stručnjaka za rak debelog creva Zoran Krivokapić. A znate od cega je umro? Od raka debelog creva! Covek koji je uradio hiljade operacija,koji je znao sve faktore rizika,koji je pazio sta jede,koliko se krece,pazio na kilažu,radio preventivne preglede i opet ga nije uhvatio u ranoj izlecivoj fazi! Zar vam treba veci dokaz da je u pitanju genetika i ako nemate srece na genetskoj lutriji uzalud je sto pazite sta jedete! Uzalud je sve ako nemate srece.

Iznogoud

pre 1 godinu

Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…

Kiki

pre 1 godinu

@Poaro

Čudiš se što ti je deda umro od raka, a jeo je meso životinja koje je neprirodno hranio. Goveda npr. nigde u divljoj prirodi ne bi našla žitarice, nego bi pasla travu i brstila poneko bilje, a ti misliš da ih je tvoj deda vrhunski hranio jer im je davao različite žitarice? I još nekoliko stvari nabrajaš za koje si kao i većina uveren da su ispravne. Valjda će te slučaj tvog dede osvestiti. Ja nisam voljan da na svoje zdravlje gledam kao na lutriju i zato sam preduzeo sve da ga očuvam i za pozne godine. Ishrana je 90% zdravlja. Izbacite šećer, med i maksimalno žitarice. Suplementirajte se vitaminom d i omega-3 kapsulama. Pojačajte unos raznog salatnog zeleniša, kao i brokolija, karfiola i naročito svežeg kiselog kiselog kupusa, kefira i jogurta. Od ribe najsigurnije skušu. Meso ako ne može sa ispaše, onda ne preterivati i ne izostavljati omega-3 kaspule. Izbaciti sva bilja ulja osim maslinovog. Pržiti samo na prečišćenom puteru (gi).

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

Kont

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.

Beko

pre 1 godinu

Ako kažu ameri....ma hajte molim vas oni da kažu da je go..o zdravo neki ljudi bi to probali...pustite više amere i njihova ispitivanja

Dok

pre 1 godinu

Osim jednog srbina koji ništa od navedenog ne koristi, upravo pijem domaću orahovaču pa ručak kuvani a posle tamno pivo, sokove ništa ni zaslađene a ni gazirane!

Svakog jutra dobra vutra

pre 1 godinu

>>Srbi puše, piju, sede po kafanama i kafićima, ne bave se sportom, ne šetaju, jedu burek i čvarke… ali onda im je kriv osiromaseni uranijum…
Jeste to što navodiš, ali ako se pogledaju statistike od 1999. naovamo, jasan je porast malignih bolesti.
(Kont, 26. septembar 2022 11:11)
Ja mislim da je veći uzrok enormno povećanje konzumacije grickalica, pekarskih i gotovih proizvoda.

MRM

pre 1 godinu

Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete.
Imam idealnu težinu, radim jutarnju gimnastiku, svuda gde mogu idem pešice, ne jedem masno, ne jedem crveno ni bilo kakvo drugo meso, ne pijem i ne pušim. Tako živim već jako dugo. Letos sam imao osećaj da treba da uradim kolonoskopiju. Otišao sam u minut do 12. Skinuli su mi veliki, tumorozni polip, koji bi se uskoro pretvorio u ONO. Imam ONO u porodici i sve ostalo je, očigledno, manje bitno. Ko god ima nekog u porodici ko je imao ili ima ONO, obavezno na kolonoskopiju. Ne treba da vam bude žao para. To je najbolje uloženi novac.

Nikola

pre 1 godinu

Najbolje da pijem samo vodu ali onu bakterioloski ispravnu i to je to. Kaoliko ja vidim iz novina, sve sto pojedes ili popijes moze te ubiti. Daj oladite sa ovim glupostima!

Slavke

pre 1 godinu

U prevodu - 99% hrane...
Pa i pasterizovano mleko spada u ovu grupu proizvoda...
Ostaje samo sirovo meso i povrce/voce, a to nosi neke sasvim druge opasnosti

LAhaine

pre 1 godinu

@Slavke,

Da li vi znate šta je pasterizacija? Pasterizovano mleko nije isto što i dugotrajno mleko, to je prokuvano mleko što je normalna praksa i na selu ranije, u industriji pak se podiže temperatura mleka do 74 stepena što je dovoljno da bi se ubile bakterije i ostali mikroorganizmi u svežem mleku. A ako ga ne biste prokuvali samo biste napravili štetu vašem crevnom traktu jer i onako kao odrasla osoba nemate enzime da svarite laktozu i sad na sve to sirovo, neobrano mleko da konzumirate.

Rak duše jede srpski rod, rakovi tela samo su dobronamerni alarmi da nešto važnije trune!

pre 1 godinu

Od slavne istorije i svetlih primera za ČOVEČANSTVO, postali smo konzumetni pomija sa svih drugih strana sveta!

Kako materijalnih pomija, preko prehambenih, sve to umnih pomija po tv rijalitijima i "trendovima" koji ni demoni u paklu ne smu od stida da praktikuju.

Timer

pre 1 godinu

Od kada su se pojavili nutricionisti u medijima krenuli su problemi sa ishranom. Sećate li se vi stariji kako su pisali da je životinjska mast loša a biljna ulja zdrava? Soja pogotovo? Sećate se kako su lagali da je maslac nezdrav a margarin zdrav?Pogledajte spisak hrane u tekstu i videćete da sva ona koristi biljna ulja/margarin u pripremi.
Naravno, nisu ulja problem već način na koji se proizvode.

yosemite sam

pre 1 godinu

Pazi ovako i kisela voda je bezalkoholno pice ali nije stvar u tome nego svi misle na koka kolu i fantu, samo sto ne mozes da kazes zbog reklame. Sustina je da su to bezalkoholni napici puni secera. Ovo ostalo ugljeni hidrati. Nista od pobrajanog ne mozes da uberes ili ulovis u prirodi, secer je za covekov organizam šok, kod vecine ljudi deluje kao laksativ. Dodas na to fotelju, auto, stres, nervozu, manjak fizicke aktivnosti - i imas sve predispozicije za sve moguce bolesti i poremecaje. Namirnice bogate vlaknima umesto hleba, jogurt meso jaja povrce i trening. Posle 4-5 dana nov covek. Sestog dana hleb pica kolaci, sve sa liste, i tako u krug (ko ima finansijsle mogucnosti)

Rade

pre 1 godinu

"Genetika je presudna. Faktori rizika, vezani za životni stil, su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, masna hrana, crveno meso, alkohol i cigarete."

Masna hrana?! Mora da se šališ. Statistički ljudi jedu sve manje zasićenih masnoća a sve su bolesniji. Zašto? Zato što su prešli na "dobre" masnoće, tj. na biljne, a to su ubice zdravlja. Jedina dobra biljna masnoća je maslinovo i avokadovo ulje. Ostala ulja imaju užasno nepovoljan odnos omega 6 i 3 kiselina i zato izazivaju skrivene mikro-upale u organizmu i dovode do svih mogućih zala.
S druge strane, ni industrijski životinjski proizvodi nemaju dobar taj odnos, jer životinje kljukaju žitaricama, što nije njihova prirodna hrana. Zbog toga, pošto većina ne može da jede govedinu sa ispaše niti jaja kokošaka koje su pasle travu i jurile miševe i gliste, neophodna je suplementacija omega-3 kapsulama da bi se taj odnos malo izbalansirao.
Evo samo jedne od prevara prehrambene industrije: ljudi kupuju lososa misleći da je to jako zdravo, a 90% te ribe na tržištu je iz uzgoja, gde ih kljukaju žitaricama i zbog toga im meso bude belo a ne crveno. Ali su se onda dosetili pa su dodali u hranu aditiv od koga meso postaje crveno. I to je sve legalno i prodaje se. Jedini siguran i zdrav losos je onaj na čijoj deklaraciji piše da je iz divljeg ulova. Međutim, nema ni potrebe da se jede losos jer je skuša odličan izbor, pošto je prepuna omega-3, a uvek je iz divljeg ulova jer ona ne može da se gaji u ribnjacima.

Verka

pre 1 godinu

Nije novost da preradjena i ultrapreradjena hrana nisu dobre za organizam. Samo me zanima kako oni izracunavaju taj rizik jer su to uvek neke brojke cija pozadina se ne objavljuje. Za xy% u odnosu na sta? Ili na koga? Studije su uglavnom narucene od strane nekog, pa se rezultati nikako ne mogu zvati objektivnima i nezavisnima. Pogotovu ako ih dobijate analizom americke populacije koja je zaboravila i sta je to jabuka.

Lord Vader

pre 1 godinu

Ne odričem se ničega, stvar je u količini, ne prežderavam se slatkišima ali kada mi se jede, pojedem, uz to trčim redovno, tako da neće nekome biti nešto pa i da pojede čokoladicu dnevno, naravno da treba najviše da u ishrani bude zastupljeno voće i povrće, riba, itd...dakle umerenost.

mare

pre 1 godinu

Reci cu vam ja, da se ne mucite previse naprezuci mozak: stres, fizicka neaktivnost, sati na kaucu pred televizorom uz koka kolu, grickalice, pivo, kao i mnogo slatkisa.

Despot

pre 1 godinu

Braćo nebojte se uskoro ćemo hteli nehteli jesti koprive i ostalu hajdučku i divlju travu pa kestenje.
Živi bili živela Srbija zemlja ludaka i junaka.

marko

pre 1 godinu

Znaci da je najbezbednije po zdravlje ako nista ne jedemo...
(srecko, 26. septembar 2022 13:17)

Pa izgleda da daa, dakle voda, malo crnog hleba sa solju i kozijim sirom ujutro za ručak isto to samo mesto vode jogurta a uveče nista mozda malo čaja i onda svi mozemo da se zamonasimo i da zivimo sretno i zdravo do 107 godine, i da moze nedeljno jedna čašica rakije ali domaca jer industrijska izaziva rak svuda cak i rak usana!!!

Стеф

pre 1 godinu

Видим доста се у коментарима спомињу наше прехрамбене навике и директно повезују са срчаним и другим проблемима, кратким животним вијеком у односу на развијеније земље и сл. Има ту сигурно истине, али запитајте се напримјер колико је нека особа са ових простора животне доби од 40, 50 година, проживјела и доживјела стреса високог интензитета, борбе за живот, рата, преживљавања, избјеглиштва, бјежања, пропадања фирми, друштва, деложација и не знам ти чега већ плус одгајање и подизање дјеце у исто то вријеме, и упоредите сав тај стрес са неким просјечним стресом човјека истих година нпр. из западне европе, колика је то разлика шта мислите. Стрес је највећи окидач свих проблема, поготово високог притиска, срчаних проблема, можданих удара и сл.

А највећи окидач карцинома је тровање разно разним бомбама, оружјем и хуманитарим отпадом који нам је даван као храна у кризним временима, а може се рећи и сада. И наравно што сиромашније друштво то је лошија превентива здравља.

Pokojni Dragan

pre 1 godinu

Voće i povrće prskano teškim hemijama, stoka i živina nakljukani kojekakvim premiksima i otrovima, nema bre ništa zdravo da se jede i pije, umrećemo svi ko skotovi, bolesni i u raspadanju.

Reaktor

pre 1 godinu

Čitaj: prerađena hrana kupljena u samousluzi! Znači aditivi i konzervansi. Plus beli šećer iz sokova koji povećava populaciju loših bakterija u crevima.

snezana

pre 1 godinu

Ishrana sa puno voća i povrća svakako je dobra.Slažem se sa komentarom Olivera. U potpunosti je u pravu. Moja majka operisala je karcinom rektuma 2011. godine. Polipi su nasledni, meni i bratu savetovana je kolonoskopija svakih 5 godina.

Pera kojot

pre 1 godinu

@Oliver
Drugarica moje supruge imala bas genetsku predispoziciju za rak debelog creva,isla na kolonoskopije vec sa trideset i opet dobila i preminula pre cetrdesete.Ima dosta istine u tome ali za vecinu je pogubna hrana,stres i sam vazduh koji disemo.

Djordje

pre 1 godinu

Drugim riječima čitava industrija hrane je zasnovana na smeću. Samo što to niko ne govori djeci dok se protiv alkohola i pogotovo duvana ipak vode ozbiljne akcije.

Marko

pre 1 godinu

Naravno da su geni veoma bitni za ovo, ali nije moguće da ovoliki broj ljudi oboljeva od ove bolesto samo zbog genetike.

To što smo šampioni u kardio i ovakvim bolestima valjda govori o načinu života. Mnogo duvana, mesa (naravno, po sebi nije loše, ali ne na način i u količinama kao kod nas), slatiša, brze hrane. Jako malo kretanja i zdravog života. Naravno, stres ovde ne možemo izbeći, ali mnoge druge stvar možemo.

Nerealno je koliko ljudi ide svuda kolima, puši, jede s nogu bez potrebe..

Poaro

pre 1 godinu

Baba je umrla od karcinoma dojke. Ne dao Bog nikome onakvu patnju, mislim da bi definitivno odabrala eutanaziju, samo da je mogla govoriti prije no što je metastazirao i zahvatio mozak. Pušila je( ako je predisponirajuci faktor mada sumnjam), živac bila, stresirala se jer je bila takvog temperamenta, da se kaže da je to bio okidač. Niko joj u familiji nije imao. Sa druge stran đed. Flegmatik, bez žurbe ma šta god se desilo, u svojoj 78. je mogao mene u zubima nositi sa mojih 22 godina, bukvalno. Čovjek odrastao na proji, meso se slabo jelo u njegovoj mladosti jer se nije imalo uvijek iako se na selu živjelo. Kiseli kupus, povrce, voce, šecer skoro nikad, slano nikad, za prerađenu hranu nije ni znao. Početkom ljeta do kasne jeseni uglavnom voce kao užina, naravno nekad i meso sa obrokom( domace, hranjeno sa ječmom, kukuruzom i zobi bili pilici ili svinje- jagnjad, bez koncetrata, opet sve domace) za ručak, kajmak, sir i jaja uz salatu za doručak. Cigare zapalio nije, vazduh čist, od alkohola čašica rakije za Božic, Vaskrs i Slavu, da nazdravi. Bio majstor građevinac, kao kurjak. Dobije rak želuca, dijagnostikovan u 4. stadijumu kada spasa vise nema. Muke žive. Otac i ja imamo problema sa želucem( podignut, hijatus-hernija, heliko bakterija), i pitam se koliko cemo mi poživjeti u ovakvom suludom vremenu sa svim stresovima i genetskim predispozicijama, kada je pokojni djed kao oličenje snage i zdravlja tako završio. Slava im.

Oliver

pre 1 godinu

@mamamia

Akademik Krivokapic (ne profesor,jer je akademik veca titula od profesora) je umro od raka debelog creva. Cemu laž kad je lako izguglati i videti njegov intervju???

Veliki brat

pre 1 godinu

Otkud sad da su zitarice toliko stetne da izazivaju rak debelog creva, pre bih rekao da ga ciste.
(Aleksa, 26. septembar 2022 09:15)

Piše za višestruko prerađenu hranu, ne za prirodnu!
Je l' tebi one ovsene kaše, koje se prodaju kao ne znam kako zdrava hrana u supermarketima, izgledaju kao prirodne žitarice?


"konzumacija bezalkoholnih pića, grickalica, hleba, kolača i kesa"... Kesa? Ko konzumira kese? Onaj ko nema da plati lektora?
(Orač, 26. septembar 2022 09:32)

Očigledno je trebalo da piše "keks" i da je greška u kucanju, ali treba imati mozak da se to ukapira...


Gluposti. Najveci faktor rizika za sve karcinome,a posebno digestivnog trakta (rak jednjaka,zeluca,debelog creva,jetre,pankreasa) jeste genetika...
(Oliver, 26. septembar 2022 10:22)

Ima onih koji pričaju da je za sve kriva WC školja, odnosno da pražnjenje debelog creva nije potpuno zbog sedećeg položaja, pa ima preduzetnika koji su osmislili dodatne "stope" koje se stavljaju sa obe strane šolje tako da se nad šoljom može zauzeti čučeći stav, koji je navodno prirodan kod čoveka i omogućava potpuno pražnjenje debelog creva.
Šta je tu tačno, ne znam, ali je činjenica da se izgleda medicina ne bavi time, već samo posledicama današnjeg modernog života.


Što se tiče industrijski prerađenog mesa, ja šta god kupim i konzumiram od ovih nazovi suhomesnatih proizvoda, dobijem dijareju, jer imam poprilično osetljiv stomak na prisustvo bakterija u hrani, pa vidite šta nam prodaju.

M

pre 1 godinu

@Poaro
Za helikobakter uhvatite se soka od kupusa i to ozbiljno shvatite, sam h.pylori moze biti uzrocnik raka zeluca. Ne cekajte vezanih ruku, nije rak sudbina, pijte redovno sok od kupusa (imate recepte po internetu) on ubija h.p. i vi i otac, i uopste, vodite jako racuna o ishrani. Sveze, nepreradjeno, i zbogom burek i preprzene masnoce. Ulje origana mislim da isto utice na h.pylori, citajte, interesujte se.