1. Za sve one koje pate od problema u "stomaku i grudima", kojima stalno daju razne dijagnoze (GERB, gastritis, dispepsija, disbioza i ona najpoznatija "sve je to u glavi") i koje zasipaju lekovima koji im ne pomazu (Essox, razni inhibitori protonske pumpe, Ripan, Biskopan...):

  Informisite se o mastocitozi i MCAS (mast cell activation syndrome). To se "leci" tek od 2007. godine u svetu, a kod nas zaista ne znam kakva je situacija. Na zapadu je prosek otkrivanja bolesti i po 7 godina!

  Razlicite simptome ima, ali kod svakoga antihistaminici (H2: Famotidin koji se takodje daje da bi "smirio kiselinu u zelucu" i H1 koji su kuouju bez recepta) pomazu. Naravno da ima i drugih lekova koji se dobijaju iskljucivo na recept koji deluju (od kojih se dva daju asmaticarima da im umire reakciju imunog sistema). Boswelia pomaze takodje.

  Ljudi kod ovog pate takodje pozitivno reaguju na rezim ishrane koji za cilj ima da izbaci namirnice bogate histaminima (fermentirani proizvodi, mlecni proizvodi, jagode...), kao i one koji izazivaju oslobodjenje histamina u telu (npr. boranija!). takodje svako ima svoje okidace koje bi trebalo da identifikuje i izbegava.

  Borba nije laka i podrsku okoline je tesko dobiti jer im sve nekako izgleda neuverljivo (dok se naravno nekome od njih to ne desi).

  Stavila sam rec "leci" pod znake navoda, jer zapravo trajnog leka nema, vec samo izbegavanje oidaca, smirivanje simptoma uz nadu da ce se organizam sam posle vratiti u normalu.
  (Sanja, 20. septembar 2022 12:52)

  # Link komentara