Naučnici otkrili: Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala

Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mleka u kafu moglo da pomogne vašem telu prilikom borbe s upalama te da uopšteno može da doprinese boljem zdravlju.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Utorak, 31.01.2023.

15:11

Naučnici otkrili: Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala
Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

Dodavanje mleka vašoj kafi moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći telu da ih upije.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu da oštete krvne sudove i povećaju rizik od srčanih bolesti.

Autorka studije, profesorka Marijen Nisen Lund, rekla je: "Pokazujemo da se - kako polifenol reaguje - njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i povoljan učinak na upale kod ljudi."

Profesorica Nisen Lund je dodala: "Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka."

"Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta", pojasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: