Koristite ga sa oprezom: Ovaj začin može da izazove oštećenje jetre, a ne zna se zašto

Kurkuma je ukusan i popularan začin koji se koristi u supama, karijima, i različitim jelima sa mesom, i dolazi sa prostora Indije, Afrike i Jamajke. Međutim, iako se smatra da kurkuma bezbedna za korišćenje, i čak se upotrebljava u medicinske svrhe, nova istraživanja pokazala su da može oštetiti jetru.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 20.01.2023.

13:52

Koristite ga sa oprezom: Ovaj začin može da izazove oštećenje jetre, a ne zna se zašto
Foto: tarapong srichaiyos/Shutterstock

Naučnici su sproveli studiju u kojoj su našli 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih sa kurkumom. Oštećenje je bilo srednje do teško, pa je pet osoba hospitalizovano zbog oštećenja jetre, dok je jedan pacijent preminuo usled akutnog oštećenja jetre, piše Eattis.

Stručnjaci kažu da su potrebna dalja istraživanja uprkos tome što je studija trajala deset godina.

Ovi izveštaji ne bi trebalo nužno da izazovu bilo kakvu trenutnu zabrinutost ili uzbunu, jer se oštećenje jetre koje je direktno posledica konzumiranja kurkume i dalje je retka pojava. Međutim, ako vi ili neko koga poznajete često kuvate sa kurkumom ili redovno uzimate suplemente kurkume, možda bi bilo dobro konsultovati lekara ili dijetetičara pre nego što dodate još jednu kašiku ovog začina kariju ili drugom jelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: