Čini vas srećnim, ali povećava rizik od srčanih bolesti: Omiljeni slatkiš može biti tihi ubica

Odricanje konzumiranja čokolade na mesec dana može zvučati kao zahtevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Utorak, 04.10.2022.

14:57

Čini vas srećnim, ali povećava rizik od srčanih bolesti: Omiljeni slatkiš može biti tihi ubica
Foto: Profimedia

Naime, promene raspoloženja više neće biti toliko učestale.

"Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promena raspoloženja i razdražljivosti", rekao je nutricionista Džej Kovin.

Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

S obzirom na to čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok debljanja, ukoliko napravite pauzu od mesec dana, bićete u formi i poboljšati celokupno zdravlje.

Kada je reč o kiselini, najčešće pomislimo kako je uzrokuju pržena hrana, alkohol i slično. Jeste li znali da je čokolada takođe jedan od krivaca za ovaj problem? Jedenje čokolada pogoršava simptome refluksa kiseline.

"Što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac", dodao je Kovin.

Oni koji uveče jedu čokoladu uglavnom imaju problema sa snom jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen.

"Kofein takođe može doprineti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osećate opuštenije", rekao je.

Smanjenjem unosa čokolade ćete smanjiti rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite da odustanete od čokolade i priklonite se zdravijim alternativama, kao što su voće i orašasti plodovi, ovaj rizik će, naravno, biti manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: