Doktor Perišić otkrio koju džigericu jedemo, a nipošto ne smemo: "Puna je teških metala" VIDEO

Savremeni nutricionisti kažu da bi pileću džigericu trebalo izbegavati, pojedini da je čak i otrovna. Ljudi starijeg kova, ipak misle da je odlična za krvnu sliku i da bi je trebalo davati i deci. Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić je za TV Prva otkrio da li je zdrava, ko bi trebalo da je jede i treba li je uopšte davati deci.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

"Ako se dobro priprema pileća džigerica, ako se dobro ispira pre pripreme 20 minuta sa jabukovim sirćetom, onda će sve one hemikalije koje daju gorak ukus biti izvučene i ona će biti slasnija", rekao je na početku razgovora doktor Vojislav Perišić.

Savremeni nutricionisti pričaju da je treba izbegavati jer sadrži mnogo holesterola i masti, a doktor Perišić je otkrio da li je to istina.

"Pre svega, holesterol pravi naša jetra. Sve zavisi od toga kako nam jetra radi, 70 odsto holesterola u krvi pravi jetra. Prema tome, neće pileća džigerica uticati na to. O tome nema ni govora", rekao je doktor i dodao:

"Deci se čak u uzrastu od tri meseca daje trimovana pileća džigerica zbog gvožda i prevencije anemije. Sve nepotrebne materije će jetra deteta da izbaci, a sačuvaće ono zdravo."

Gorčina džigerice je, kaže doktor, pitanje loše pripreme, a ne loših i štetnih materija u njoj.

"Ako se ona ne trimuje i ne potopi u jabukovo sirće, ostaju naslage žuči, a žuč je gorka", kaže doktor

Osim gvožđa, pileća džigerica ima mnogo i mangana, što, kako kaže doktor, sprečava anemiju.

"Sa druge strane, juneću, ovčiju i svinjsku džigericu ne treba koristiti jer se u njima nakupljaju teški metali, pa ih po svaku cenu treba izbegavati", zaključio je doktor.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu