Najpopularniji savet za mršavljenje je zapravo mit?

Danas je na internetu dostupna nepregledna količina različitih saveta za mršavljenje i baš zbog toga nikako ne bi trebalo slediti neproverene planove ishrane, one u koje se često kunu ljudi na društvenim mrežama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Uz sve te dostupne preporuke, nekoliko njih se uvek iznova ponavlja pa ih manje-više svi uzimamo zdravo za gotovo. Jedna od takvih teorija propoveda da, ako želimo da sprečimo gomilanje kilograma, moramo da jedemo više preko dana, a da izbegavamo hranu uveče.

Ipak, jedna nedavna studija opovrgla je tu popularnu teoriju i otkrila da nam vreme obroka neće pomoći u održavanju telesne težine ili gubitku kilograma.

Ona kaže da vreme kada jedemo zapravo uopšte na to ne utiče, te da metabolizam naveče sagori jednak broj kalorija kao i ujutro. Ipak, studija je istakla jednu korist od jutarnjih obroka koja se može povezati s težinom; pa tvrdi da je dobro najesti se odmah ujutro jer je nakon toga manja verovatnoća da ćemo zbog gladi posezati za raznim grickalicama.

U sklopu ovog istraživanja sprovedenog u SAD, tokom četiri nedelje praćena je ishrana 16 muškaraca i 14 žena, a istraživači su posmatrali da li na njihovu težinu utiče u koje su doba dana uneli najviše kalorija.

Svaki učesnik dobio je isti zdravi meni, no pola njih je većinu kalorija morala da pojede ujutro, a druga polovina za vreme večere. Nakon dve nedelje grupe su se zamenile, pa je prva najviše jela uveče, a druga ujutro; a rezultati su pokazali da doba dana konzumiranja hrane nije imalo nikakav uticaj na gubitak kilograma. Naime, svi učesnici su svake nedelje gubili jednako, što znači da su ujutro i uveče trošili istu količinu energije.

"Ipak, učesnici koji su obilno doručkovali bili su zadovoljniji tokom dana, a apetit im je bio 'bolje kontrolisan'", rekla je za Miror glavna autorka studije, profesorka Aleksandra Džonston, prenosi Prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu