Doktor Perišić otkrio koje je ubedljivo najzdravije piće: "Uvek jedna čaša vuče drugu" VIDEO

Osim vode česmovače i sladoleda, mnogi za letnje rashlađivanje koriste i gazirana pića. Kiselu vodu i sokove sa mehurićima na vrućinama rado piju i deca i odrasli. Da li su i u kojoj meri ova pića korisna, a kada mogu da naštete našem organizmu?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

11:59

Doktor Perišić otkrio koje je ubedljivo najzdravije piće:
Foto: Printskrin/TV Prva

"Ovo je najsigurnije piće, voda iz česme", rekao je gastroenterolog Vojislav Perišić dodajući da je ona sa normalnom količinom natrijuma, jer ne opterećuje bubrege.

Preko 50 miligrama natrijuma na litar vode opterećuje bubrege, objasnio je i dodao: "Česmovača, ona je najzdravija"

Gazirana pića sadrže šećere i opterećuju bubrege.

"Uvek jedna čaša vuče drugu. Čovek nikad nije prestao da bude žedan. Gazirani napici koji su slatki nisu korisni", kaže Perišić.

Iako se sada pojavljuju razni gazirani napici sa dodatkom nane i drugim travkama, bitno je pogledati koliko ta voda sadrži natrijuma.

"Deca starija od osam godina mogu da piju mineralnu vodu sa mehurićima ako ne prelaze vrednost od 50 miligrama natrijuma na litar vode", istakao je Perišić i objasnio da je veoma važno da gledamo etiketu.

"Do 50 je bezbedno (misli se na broj miligrama natrijuma na litar vode), do 80 može, sve preko je opasno."

Konzumiranje gaziranih pića i kod dece i kod odraslih na duže staze može da izazove nadimanje, podrigivanje, povećani unos tečnosti i cirkulacijsko opterećenje (otoke).

Kad imamo gorušicu, često posegnemo za čašom kisele vode kako bi nam bilo lakše. Međutim, dr Perišić kaže da je to pogrešno.

"Rešava problem samo pola sata, posle povećava kiselost", kaže on i dodaje: "Privremeno je čoveku bolje, ali posle toga nije."

Isto je tako i sa konzumiranjem čaše hladne vode ili gaziranog pića nakon obroka.

Perišić je rekao da b trebalo piti samo ceđene sokove, ali ne kupovne jer i oni sadrže određeni udeo šećera.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: