Surutka dobra za bolesti jetre – dr Perišić: "Od pola do litar i po, uz 300 grama sira" VIDEO

Da li je surutka prirodni lek i može li biti dobra preventiva protiv virusa hepatitisa? Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić objašnjava koje su prednosti ovog napitka i da li je bolja kravlja ili kozja surutka.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

12:13

Surutka dobra za bolesti jetre – dr Perišić:
Foto: Printskrin/TV Prva

 

 "Surutka nudi solidni kvantum proteina sa aminokiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić i jetru - direktno, a nema masti. Sadrži više mlečnog šećera nego mleko, pa se onima koji piju veće količine surutke savetuje da uzimaju od pola litra do 1,5 litara, uz 300 grama sira", objašnjava dr Perišić za TV Prva i kaže da je surutka dobra kod bolesti jetre jer poboljšava probavu i detoksikuje debelo crevo.

Iako je kravlja surutka prijatnijeg ukusa, doktor Perišić ističe da je kozja surutka zdravija.

"Na litru dodajemo jednu šoljicu soka od limuna i 3–4 supene kašike meda, da korigujemo ukus. Lipidi iz kozjeg mleka se direktno metabolišu i pacijent se oseća fizički i psihički bolje. Kada je jetra bolesna, ni mozak ni mišići nisu dobri", kaže dr Perišić i dodaje da surutka sadrži serotonin, koji je poboljšava raspoloženje.

Govoreći o surutki – koja je bogata laktozom, dobrim lipidima i proteinima – kao načinu da se podigne kilaža, dr Perišić kaže da je optimalno piti oko litar surutke dnevno i pola kilograma mladog sira.

Opširnije u video-prilogu:
 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: