Čaša vode ujutru na prazan stomak? Može, samo pod jednim uslovom

Od brojnih navika nam zavisi dobro zdravlje, a ispijanje čaše vode pre obroka je jedna od najkorisnijih. To je mišljenje brojnih lekara, a nutricionistkinja Nurija Dijanova upozorava da ipak moramo voditi računa o nekim stvarima.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Nedelja, 23.01.2022.

09:08

Čaša vode ujutru na prazan stomak? Može, samo pod jednim uslovom
Foto:Shutterstock/sebra

"Kada čovek popije vodu na prazan stomak, pre doručka, njegovo telo se budi, pokreću se procesi varenja, stimuliše se rad gastrointestinalnog trakta, Čaša vode svakog jutra pre obroka je dobra navika, a posebno ako se to radi redovno. Rezultat je normalizovana crevna mikroflora, koža postaje čistija, a raspoloženje se poboljšava", rekla je Dijanova napomenula je ona.

"Sa stanovišta gastroenterologije, aktivira se jedan od osnovnih refleksa - gastrointestinalni, jer unos vode na prazan stomak podstiče pokretljivost creva“, objasnila je Dajana i istakla da nema svaka voda takav efekat. "Da bi navika postala zaista korisna, mora se poštovati jedan važan uslov. Voda treba da bude sobne temperature, a ne hladna, posebno ako postoji sklonost ka opstipaciji, što je slučaj u oko 80 odsto gradskog stanovništva", rekla je ona.

"Neki ljudi vole da dodaju sok od pomorandže ili limuna u čašu vode koju piju na prazan stomak, ali to se preporučuje samo onima koji nemaju bolesti gastrointestinalnog trakta, pozorila je nutricionista.

"U prisustvu gastrointestinalnih bolesti, egzacerbacije, takva voda a posebno ako je hladna, može da izazove grčeve, bol u stomaku, može se čak razviti pankreatitis", objasnila je Nurija Dijanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: