Dr Perišić: Srbi mogu bez citrusa jer imaju "božje voće" VIDEO

Govoreći o zdravstvenim dobrobitima jabuka, gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da Srbi ne treba da se brinu o tome da li će tokom zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima ukoliko nemaju citruse.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 17.01.2022.

12:54

Dr Perišić: Srbi mogu bez citrusa jer imaju
Foto: Printskrin/TV Prva

"Bez citrusa se može. Jabuka je božije voće. Sadrži vitamine A, C, E i selen", rekao je dr Perišić gostujući na TV Prva.

On je objasnio i koje vrste jabuka su najbolje, kao i kada ih treba konzumirati.

"Greni smit je u pogledu sastava i korisnosti za čoveka najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija. Kožara je najstarija autohtona sorta jabuka koja se ne prska. Postoji njena podvrsta, dapsićka koje je izuzetno hranljiva – ona je šampion sveta", istakao je dr Perišić.

On je objasnio da je ta vrsta malo vodenija u odnosu na ostale, kao i da rađa samo u selu Dapsići iz okoline Berana.

"Zlatni delišes je najslađa jabuka, sadrži 16 odsto šećera", kaže dr Perišić i savetuje da se dnevno ne jede više od dve jabuke, što je oko 200 kalorija.

Dodao je i da se većina voćnih rakija u Srbiji pravi mešanjem zlatnog delišesa sa kajsijom, breskvom, i drugim voćem.

Kada govorimo o periodu dana kada je najbolje jesti jabuke, gastroenterolog kaže da to zavisi od tipa jabuke, ali preporučuje da se ovo voće jede ujutru, pre doručka.

"Ujutru je dobro zbog fruktoze, ona je naš mentalni mobilizator", kaže dr Perišić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: