Za pušače, ali i sve ostale: Voće koje pomaže kod hroničnih oboljenja pluća

Čak su i pušači koji su redovno jeli jabuke i kruške, postali otporniji na hronični bronhitis. I neke druge biljne materije koje se posebno nalaze u jabukama i kruškama od velikog su značaja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

20:57

Za pušače, ali i sve ostale: Voće koje pomaže kod hroničnih oboljenja pluća
Foto: Depositphotos/minervastock

Voće i povrće je, kao što je već dobro poznato, veoma zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. Ali jabuke i kruške imaju i prednost kod hroničnih oboljenja pluća ukoliko se uporede sa drugim vrstama voća, zaključili su istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu u Holandiji.

Oni pretpostavljaju da bi sekundarne biljne materije koje su sadržane u ovim plodovima, katehine, mogle da budu odgovorne za to. Tačno 14.000 osoba koje je tim stručnjaka posmatrao i koji su jeli jabuke, manje su obolevali od magarećeg kašlja i oštećenja disajnih organa od ostalih.

Sami katehini, koji se, na primer, nalaze i u čaju i štite srce i krvne sudove od oboljenja, nemaju to pozitivno dejstvo kod plućnih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: