Žena kojoj je dva puta dijagnostikovan rak debelog creva otkrila prve simptome: "Ne ignorišite ovo"

Rak debelog creva preti da postane vodeći uzrok smrti kod ljudi mlađih od 50 godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Pixel-Shot/shutterstock
Foto: Pixel-Shot/shutterstock

Majka dvoje dece kojoj je dva puta dijagnostikovan rak debelog creva rešila je da podeli sa ljudima simptome koje je osećala, a isprva ih je zanemarivala.

Kako piše Dejli mejl, ona je prvo osećala bolove u leđima koje su čak i lekari ignorisali, a iako je jedan snimak pokazao promenu na jetri, njen gastroenterolog je to zanemario.

Sledeći put je otišla na magnetnu rezonancu i rak je bio već u četvrtom stadijumu, a od te bolesti je i njen otac umro.

''Nisam nikada mislila da bi se meni išta takvo moglo dogoditi. Bila sam uvek zdrava osoba i redovno sam išla na preglede."

S obzirom na to da se rak proširio na jetru, godinu dana pre operacije je išla na hemoterapije. U remisiji je bila četiri godine pre nego što je počela da oseća opet simptome. Tada je počela naglo da mršavi i imala je grčeve u stomaku.

''Imala sam užasno bolne grčeve i osećala sam kao da nikada ne mogu do kraja da obavim veliku nuždu'', dodala je.

Pored svih nalaza koji su bili dobri, ona nije prestala da ima osećaj kako ipak nije sve u redu. Tek 2022. godine su lekari otkrili tumor u rektumu.

Stope raka debelog creva u porastu su širom sveta, naročito kod mladih ljudi. Očekuje se da će se stope udvostručiti kod mlađih od 50 godina u SAD do 2030. godine, a očekuje se da će rak debelog creva postati vodeći uzrok smrti od raka kod Amerikanaca mlađih od 50 godina do kraja decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu