Krvarenje hemoroida je alarm za hitnu reakciju: Lekari sumnjaju da je uzrok stanja ova hrana

Najbolja stvar koju možete za sebe učiniti je da odlazite na redovne preventivne preglede.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Sreda, 07.06.2023.

10:03

Krvarenje hemoroida je alarm za hitnu reakciju: Lekari sumnjaju da je uzrok stanja ova hrana
Foto:Shutterstock/Prostock-studio

Prema pisanju nove studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom magazinu "Cancer, Epidemiology, Biomarkers, & Prevention" navodi kako se dijagnoza uznapredovale faze raka creva sve češće javlja kod mladih ljudi u Americi, a lekari nisu potpuno sigurni zašto ta bolest danas utiče na mlade osobe stare oko 20 ili 30 godina.

Naučnici su proučavali rezultate oko 16 provedenih studija na oko 100 000 pacijenata kod kojih se razvio podtip raka creva koji je ekstremno agresivan, a poznat pod nazivom adenokarcinom. Naučnici su proučavali trendove bazirane na stadijama karcinoma, godinama i vrsti raka pacijenta. Podaci su podeljeni na periode od 2000. do 2002. godine te na 2014. i 2016. godinu.

Studija je otkrila kako se kod osoba koje imaju 20 godina sve češće otkriva rak creva u zadnjim fazama kada je bolest puno teže lečiti. Ističu kako je kod njih primećen porast od 133 posto kada je u pitanju dijagnoza raka rektuma, dok je kod ispitanika koji imaju 30 godina primećen porast od 97 posto, a kod osoba starih 40 godina čak 48 posto. Čini se da nisu samo godine faktor jer su primetili i razlike kod rasa gde će Afroamerikanci i Hispanoamerikanci u svojim 20-tim godinama imati najvišu stopu otkrivanja raka u kasnoj fazi, za razliku od ostalih grupa. Češći je kod malih ljudi.

Nema konačnog odgovora, što se uzroka tiče, ali novije studije smatraju da način prehrane može povećati rizik za razvoj ovog raka. Dr Niket Sonpal, profesor medicine smatra da je to moguće jer danas se prehrana bazira na većem unosu masti i mesa, umesto voća i povrća.

Dr Endrju Vorenberg, hirurg dodaje kako sigurno postoji nešto od spoljašnjih faktora što utiče na organizam i uzrokuje nastanak mutacija, a to se podudara sa sve češćim dijagnozama kod mladih ljudi. Veruje i da nauka još nije potpuno utvrdila o kojim se faktorima radi, ali svakako je u pitanju neobična pojava koja je alarmantna.

Dr Harvi Kaufman, smatra da bi sve moglo biti povezano i sa sve večom pojavom gojaznisti kod dece i nezdrave ishrane iako je potrebno još istraživanja.

Prevencija

Postoje smernice koje nude načine prevencije, a one se odnose na uključenje u program ranog otkrivanja polipa i karcinoma, što je možda i najvažniji korak. Takvi testovi će otkriti i najmanje polipe, a oni se tada vrlo lako mogu ukloniti.

"Ono što želim istaknuti jesu upravo ti pregledi s kojima se treba krenuti na vreme, pa čak i kad su u pitanju mlađi ljudi, a posebno oni kojima se ovaj rak javio već u porodici", ističe dr Harvi Kaufman.

Simpotmi raka debelog creva


Karcinomi debelog creva rastu polako i nakon dužeg vremena, kada su dovoljno veliki, izazivaju simptome. Simptomi karcinoma debelog creva zavise od mesta nastanka karcinoma i njegovoj veličini. Kako je desni, početni deo debelog creva širi, a sadržaj u crevu vodenast, simptomi bolesti nastaju kasnije.

Kada je velik, nekada se može i napipati. Karcinom može krvariti, a krvarenje je obično polagano. Jedini znak bolesti može biti anemija zbog gubitka gvožđa krvarenjem i opšta slabost. Levi deo debelog creva je uži, sadržaj u crevu je gušći, a karcinom je obično cirkularan.

To je razlog izostanka stolice zbog otežanog prolaza kroz suženi deo creva. Međutim, može se pojaviti i učestalo pražnjenje creva sve do proliva. Zbog suženja creva na mestu nastanka karcinoma i otežanog prolaza stolice, mogu se pojaviti bolni grčevi, kolike, a stolica može biti pomešana s krvlju. Ako je karcinom smešten na izlaznom delu debelog creva, krvarenje iz debelog creva, koje se pojavljuje zajedno sa stolicom, najčešći je znak bolesti. Pojavljuju se i lažni porivi za pražnjenje ili osećaj da se crevo nije skroz ispraznilo.

Ako su prisutni hemoroidi s krvarenjem, uvek treba pregledati i završni deo debelog creva kako bismo bili sigurni da se ne radi i o karcinomu, pogotovo u starijih ljudi. Karcinom se može proširiti u okolne organe ili putem krvi na udaljena mesta. Tako širenje prema mokraćnom mehuru može izazvati njegovu upalu, a može se proširiti i prema želucu ako je smešten u poprečnom delu debelog creva ili prema tankom crevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: