"Vodi računa, ne sme da postane previše gusto" – Pokrenuta kampanja o bolesti policitemija vera

Udruženje "Lipa" najavilo je početak kampanje "Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!", koja za cilj ima povećanje svesti javnosti o bolesti policitemija vera. Tim povodom održan je radni ručak za medije na kome je bilo reči o aktuelnim temama iz oblasti preventive i inovativnih terapija u lečenju pacijenata obolelih od policitemije vere.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Vidoje Manojlović
Foto: Vidoje Manojlović

"'Lipa' je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje koje pokriva pacijente sa limfomom, HLL i odskoro MPN-om, a svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja o pomenutim karcinomima krvi, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim tretmanima i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste promocija zdravog načina života", izjavila je Maja Kocić, predsednica udruženja „Lipa“.

Foto: Vidoje Manojlović
Foto: Vidoje Manojlović

Govoreći o bolesti profesor doktor Andrija Bogdanović, iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zaključio je da je policitemija vera maligna bolest koštane srži hroničnog toka koja uz odgovarajuću terapiju omogućava zadovoljavajući kvalitet života obolelih, kao i da u Srbiji od ove bolesti boluje najmanje 1.500 ljudi, odnosno da godišnje oboleva 100 ljudi.

Asistentkinja primarijus doktorka Zorica Cvetković, iz Kliničko-bolničkog centra Zemun, objašnjavajući značaj ranog otkrivanja, simptome, ali i potencijalne komplikacije izjavila je: „Najčešći simptomi koji se javljaju i pre dijagnostikovanja bolesti su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, nelagodnost u stomaku, te je od izuzetnog značaja da se simptomi ne zanemaruju, kako bi pacijent započeo lečenje u što ranijoj fazi i time sprečio ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti“ i dodala da najčešće komplikacije koje se stvaraju kod obolelih od policitemije vere koji se ne leče adekvatno jesu infarkt, šlog i tromboze.

"U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu. U zavisnosti od simptoma i stadijuma bolesti pacijentima je na raspolaganju sledeća terapija: vađenje krvi (flebotomija), preporučene doze acetilsalicilne kiseline, citoreduktivna terapija. Težište je na individualizaciji prema karakteristikama svakog pacijenta, a inovativna personalizovana terapija ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje razvoja komplikacija", zaključila je profesorka doktorka Ivana Urošević, iz Kliničkog centra Vojvodine.

Kampanju "Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!" podržala je kompanija Novartis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu