SZO ima loše vesti: "Vakcine nisu 'srebrni metak'"

Svetska zdravstvena organizacija je otkrila da je došlo do brojnih novih slučajeva majmunskih boginja nakon preliminarnih izveštaja o efikasnosti vakcine, prenosi Jahu (Yahoo).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2022.

13:43

SZO ima loše vesti:
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Doktorka Rozamunda Luis, tehnička šefica SZO, zadužena za praćenje širenja majmunskih boginja, govorila je o izveštajima koji su zabeležili prodor majmunskih boginja kod ljudi koji su primili vakcinu nakon izlaganja virusu.

"Od samog početka smo znali da vakcina neće biti srebrni metak i da neće ispuniti sva očekivanja koja smo polagali i da nećemo imati čvrste podatke o njenoj efikasnosti", rekla je, prenosi Telegraf.

"Vakcina nije 100 odsto efikasna ni u jednoj situaciji, pa ni u ovom trenutku ne možemo da očekujemo stoprocentnu efikasnost na osnovu informacija koje imamo do sada", dodala je.

Majmunske boginje mogu da se spreče vakcinom protiv velikih boginja "jynneos“, koja takođe može da bude efikasna i nakon što je osoba zaražena, navode iz Centa za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zdravstveni zvaničnici kažu da podaci o efikasnosti vakcine ne iznenađuju jer je studija iz osamdesetih pokazala da vakcine mogu da obezbede oko 85 odsto zaštite od majmunskih boginja.

Majmunske boginje se prvenstveno šire kontaktom kože na kožu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili lezijama, a mogu se preneti i respiratornim kapljicama. Iako respiratorni prenos može zvučati slično kao kod kovida 19, majmunske boginje se ne šire ni približno tako lako kao koronavirus.

Lekari navode da se pojedinci mogu zaštititi od virusa izbegavanjem kontakta kože na kožu sa ljudima koji imaju osip koji liči na majmunske boginje, izbegavanjem kontakta sa predmetima i materijalima koje je osoba obolela od majmunskih boginja koristila i čestim pranjem ruku.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, od petka je 41.358 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u 94 zemlje. Sjedinjene Države sa 14.115 slučajeva imaju više infekcija ovim virusom nego bilo koja druga zemlja na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: