Prepoznajte ga na vreme: 11 simptoma toplotnog udara

Tropske temperature su već počele, pa je važno biti spreman na sve okolnosti i na vreme preduzeti mere za zaštitu od vrućine.

Zdravlje

Izvor: Poslovni.hr

Ponedeljak, 27.06.2022.

17:20

Prepoznajte ga na vreme: 11 simptoma toplotnog udara
Foto: Shutterstock/fizkes

Šta se dešava u telu prilikom velikih vrućina?

Krvni sudovi se šire. zbog čega se pritisak snižava, a promena krvnog pritiska može da prouzrokuje malaksalost i nesvesticu. Budući da srce ubrzano kuca, može da dođe i do infarkta. Smanjuje se cirkulacija krvi, a krv postaje gušća, što može izazvati trombozu. Takođe, hlađenjem tela, odnosno znojenjem, iz tela se gube tečnosti i elektroliti.

Krvni sudovi se šire (vazodilatacija), zbog čega se pritisak snižava. Promena krvnog pritiska može izazvati slabost i nesvesticu, a budući da srce ubrzano kuca, može doći i do infarkta. Smanjuje se cirkulatorni volumen, a krv postaje gušća, što može izazvati trombozu. Takođe hlađenjem tela, odnosno znojenjem, iz tela se gube tečnost i elektroliti, a intenzivno znojenje može izazvati toplotne grčeve i iscrpljenost. UV zračenje može da izazove nastanak zloćudnih tumora na koži (na primer melanom), a može uzrokovati i razvoj katarakte.

Kako treba da se ponašamo za vreme velikih vrućina?

Prilikom velikih vrućina, odnosno za vreme letnjih meseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih.

Potrebno je preduzeti adekvatne mere.

* Izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati – ovo posebno važi za osobe sa povećanim rizikom od toplotnog udara.

* Izbegavajte izlazak u najtoplijem delu dana,

* Pijte dovoljno tečnosti, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tečnost, a ne tek kad se pojavi osećaj žeđi.

* Nosite laganu i široku odeću svetlih boja od prirodnih materijala. Ne zaboravite na šešire i kape, kao i naočare za sunce, ali i na kremu sa zaštitnim faktorom.

* Jedite više manjih obroka bogatih svežim povrćem i voćem.

* Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge.

* Ako radite ili trenirate na otvorenom, pravite češće pauze u hladu i pijte više tečnosti – čašu i po svakih 30 minuta,

Razlikuju se dva oblika toplotnih udara: klasični i naporom izazvani.

Klasični toplotni udar nastaje prilikom dužeg izlaganja vrućini, a uglavnom se javlja u letnjim mesecima i kod starijih, posebno slabo pokretnih osoba.

Toplotni udar izazvan naporom karakterističan je za zdrave i aktivne ljude – konkretnije, posebne grupe poput sportista, građevinskih ili drugih radnika na otvorenom.

Simptomi toplotnog udara

* Crvena i vruća koža

* Glavobolja

* Smušenost

* Grčevi u mišićima

* Mučnina

* Malaksalost

* Razdražljivost

* Ubrzani puls (rad srca)

* Ubrzano disanje

* Nesvestica

* Telesna temperatura iznad 40°C.

Ko je u najvećem riziku?

U najvećem riziku su hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina i deca, te radnici na otvorenom, sportisti, vojnici…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: