Utvrđeno da li dečak iz Čačka ima novi hepatitis

Dečak (9) iz Čačka koji je iz Beograda poslat u Italiju, zbog sumnje na redak hepatitis nepoznatog uzročnika, kako je potvrđeno, nema ovu bolest, pišu domaći mediji.

Zdravlje

Izvor: Telegraf

Petak, 20.05.2022.

11:10

Utvrđeno da li dečak iz Čačka ima novi hepatitis
Foto: Shutterstock/C.Vanrintel

Njemu ova bolest ni nakon višednevnog ispitivanja nije potvrđena ni na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", gde je boravio od 17. aprila do prošle nedelje. Tada je upućen u bolnicu u Bergamu. Kako navodi izvor, italijanski lekari su odbacili mogućnost da se radi o novom, retkom hepatitisu nepoznatog porekla koji se pojavio u skoro 20 zemalja.

"Bez obzira na to što su svi simptomi pokazivali da dečak ima akutni hepatitis, koji mu nije dokazan ni u našoj zemlji, sad se ispostavlja da nije reč o njemu. Ustanovljeno je da dečak ima drugu bolest, zbog čega mu je jetra bila loše, ali on je sada dobro. Lekari u Srbiji su odlično odreagovali, i u Čačku i u Institutu. Dete je u Bergamo poslato da bi se videlo da li treba da mu se transplantira jetra, međutim, ta odluka još nije doneta. Postoji mogućnost da do toga ne dođe", kaže izvor.

On dodaje da je dečakovo zdravstveno stanje dobro, odnosno da je dečak dobro. Inače, on je sve vreme i bio dobro, bez obzira na žutilo i simptome koje je imao.

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, sa simptomima akutnog hepatitisa. Odmah sutradan je upućen za Beograd u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

U toj ustanovi su mu rađena ispitivanja zbog sumnje da ima novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u lošem stanju.

Sumnja na bolest jetre, najverovatnije izazvana adenovirusom koji se javio kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, potpun je odbačena. Po prijemu u Institut za majku i dete dečak je, da podsetimo, zbog žute boje podvrgnut ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su lekari ustanovili da nije reč o hepatitisu tip A, na koji su isprva sumnjali. Sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: