Kada smanjite holesterol, očekuje vas iznenađenje - tiče se seksualnih sposobnosti

Ako je holesterol povišen, pokušajte da ga smanjite, jer osim što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, donosi i neke iznenađujuće zdravstvene koristi.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Utorak, 10.05.2022.

11:45

Kada smanjite holesterol, očekuje vas iznenađenje - tiče se seksualnih sposobnosti
Foto:Shutterstock/Indypendenz

Poznato je da holesterol treba održavati na optimalnom nivou, sa što je moguće više dobrog HDL holesterola i što nižeg lošeg LDL holesterola, sa ukupnim ne više od 5 mmol/l, ali zašto je to važno i kako optimalan nivo holesterola utiče našim životima objasnio je dr Tomi Mičel, porodični lekar koji ima privatnu praksu i neguje holistički tretman.

"Povišen holesterol može da se desi svakome, a zastrašujuće je da nema simptoma, zbog čega ga često nazivaju „tihi ubica”. Naime, većina ljudi zna da previsok nivo holesterola predstavlja rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara. Kada se holesterol akumulira u arterijama koje vode do srca, postoji veliki potencijal za stvaranje ugruška, što dovodi do srčanog udara. Isto važi i za arterije koje vode do mozga, izazivajući moždani udar", kaže dr Mičel.

Poboljšane seksualne performanse

"Da li ste znali da holesterol može uticati na vaš seksualni život? Tako je – holesterol igra važnu ulogu u seksualnoj funkciji, a visok nivo holesterola može dovesti do seksualnih problema. Visok holesterol može izazvati erektilnu disfunkciju, smanjen libido i probleme sa ejakulacijom "kaže dr. Mitchell.

Poboljšan kvalitet života

Vremenom, holesterol dovodi do stvrdnjavanja arterija, a često ide ruku pod ruku i sa visokim krvnim pritiskom, što zauzvrat često dovodi do neprijatnih nuspojava kao što su glavobolja i mučnina. Međutim, snižavanjem nivoa krvnog pritiska i snižavanjem holesterola, kaže dr. Mičel, osećaćete manje bola i neprijatnosti u svakodnevnom životu i moći ćete da uživate u više energije i fokusa nego ranije.

Znaci upozorenja o visokom holesterolu koje treba shvatiti ozbiljno

Dr. Mičel naglašava da je visok holesterol uobičajeno stanje koje često nema simptome. Međutim, važno je biti svestan potencijalnih znakova upozorenja i preduzeti mere.

Jedan rani znak upozorenja visokog holesterola je razvoj žutih mrlja na koži, poznatih kao ksantomi. Ove mrlje se obično pojavljuju oko očiju, kapaka ili laktova. Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju je umor. Može biti uzrokovano srčanim stanjem koje je pogoršano visokim holesterolom.

Ako osetite iznenadni ili neobjašnjiv umor, važno je da se obratite lekaru. Bol u grudima je još jedan simptom koji se može javiti kod visokog holesterola. Obično je uzrok nakupljanje plaka u arterijama koje snabdevaju srčani mišić krvlju. Ako imate bol u grudima, posetite lekara.

Ovo su samo neki od potencijalnih znakova upozorenja visokog holesterola. Može smanjiti i značajno poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje kroz ishranu, vežbu i druge promene načina života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: