Svađa Rusa i Amerikanaca oko zlata: "Bezobrazni su"

Američki umetnički klizač Vinsent Džou podigao je prašinu i dobio odgovor iz Rusije nakon što je izjavio da bi SAD trebalo da dobije zlato iz Pekinga.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Klizači Rusije, SAD i Japana i dalje čekaju na medalje zbog doping skandala u čijem je centru bila ruska klizačica Kamila Valijeva.

Čeka se na odluku Međunarodne klizačke federacije, a Amerikanci uveliko pritiskaju da se Rusima oduzme zlato u ekipnom klizanju zbog pozitivnog doping testa ruske talentovane klizačice.

"Spremni smo da čekamo", rekao je Džu i dodao da bi SAD trebalo da dobije zlato.

"Ali, to nije do nas. Moraćemo da prihvatimo ishod, čak i ako on ne bude onakav kakvom se nadamo", dodao je američki klizač.

Ovakav komentar očekivano je izazvao reakciju druge strane – Rusije – čija je legenda Tatjana Tarosova izjavila "da su Amerikanci bezobrazni".

"Da li je Džu osvojio zlato pa može to da kaže? Amerikanci su baš bezobrazni", kazala je Tarasova za "Sport24".

Ekipni turnir na Zimskim olimpijskim igrama završen je pobedom ruskog tima, tim SAD je uzeo srebro.

Dan po završetku turnira saznalo se da je doping test Ruskinje Kamile Valijeve, napravljen krajem decembra 2021. godine, bio pozitivan. Svečana dodela nagrada pobednicima ekipnog takmičenja nije održana.

Američka strana uložila je žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) tražeći da se američkim sportistima dodele srebrne medalje pre završetka Igara u Pekingu, ali CAS nije to dozvolio.

SAD sada traži da im se dodeli zlato i videćemo kakav će biti ishod ovog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.